Investigații

Indicator rutier ilegal – motiv de sancţionări legale?

Cu vreo 10 ani în urmă au instalat un indicator rutier în faţa Spitalului raional Rezina, care interzice accesul tuturor vehiculelor şi pe care nu l-a respectat nimeni niciodată. Iar săptămâna trecută colaboratorii Inspectoratului de Poliție Rezina au ridicat numerele de înmatriculare ale câtorva automobile parcate aici, fapt care a trezit nemulţumiri şi nedumeriri.

CUVÂNTUL a încercat să clarifice lucrurile.     

 

Argumentele părţilor

Polițiștii şi-au motivat acțiunile prin faptul că la intrarea în acest teritoriu este instalat un indicator rutier ce interzice accesul tuturor vehiculelor. La rândul lor, conducătorii auto, inclusiv câţiva angajaţi ai spitalului, le-au replicat poliţiştilor că semnul a fost instalat în clumbă acum vreo 10 ani nu se știe de cine și pentru ce și că vine în contradicție cu logica și realitatea. Or, conform acestui indicator, de spital nu are dreptul să se apropie niciun autovehicul, inclusiv transportul Salvării, Poliției, etc. Acest indicator până acum nu a fost respectat de nimeni, inclusiv şi pentru faptul că nu este clară zona lui de funcțiune, susțineau cei sancţionaţi.

  

Suportul legislativ al investigației

Regulamentul circulației rutiere (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 357 din 13 mai 2009) stipulează că indicatorul rutier „Acces interzis” (3.1) „se amplasează de regulă la capătul opus al unui drum cu sens unic (5.34), pe sensul care a fost desființat. Este un indicator care se respectă nu numai de către conducătorii de autovehicule, ci și de cei ce conduc vehicule (nu au voie nici măcar bicicletele sau vehiculele cu tracțiune animală sau cele trase sau împinse cu mâna, excepție făcând pietonii). Semnificația acestui indicator începe din locul în care a fost instalat și încetează în intersecția cea mai apropiată. Acțiunea acestui indicator nu se extinde asupra transportului urban de pasageri (de rută stabilită).”

În Regulamment se mai  stipulează că acest indicator se amplasează la începutul sectorului de drum pe care nici un fel de vehicul nu are drept de trecere, în schimb, circulația din sensul opus este permisă.

În art. 127,2 a) Regulamentul mai stipulează că „persoanele responsabile de organizarea și dirijarea traficului rutier sunt obligate să instaleze, cu avizul Direcției supraveghere transport și circulație rutieră, mijloacele necesare de semnalizare rutieră și să le mențină în stare tehnică de funcționare”.  

Totodată p. 16,2) specifică: „se interzice montarea, demontarea, acoperirea, deteriorarea, schimbarea poziției, precum și instalarea sau aplicarea din propria inițiativă de către persoane neautorizate de poliție a mijloacelor de semnalizare rutieră”, iar art. 33 (5) prescrie, că „mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar coerent, se realizează și se instalează astfel încât să fie observate cu ușurință și din timp și trebuie să fie în deplină concordanță între ele și într-o stare tehnică de funcționare corespunzătoare. Mijloacele de semnalizare rutieră și alte dispozitive speciale se execută, se instalează, cu avizul poliției, și se întrețin de către administratorul de drum”.

Pe de altă parte, art. 16 a) stipulează că una din competențele autorităților administrației publice locale este „administrarea, întreținerea, repararea și dotarea cu mijloace de semnalizare a drumurilor publice locale și a construcțiilor rutiere, în conformitate cu exigențele siguranței traficului rutier”.

 

Ce zic poliţia şi primăria?

Din cele expuse mai sus reiese că figurantul nr.1 al conflictului dat sunt colaboratorii poliției, de aceea pentru început ne-am adresat la Inspectoratul de Poliție Rezina. Vitalie Cuiban, șef-adjunct al inspectoratului, ne-a asigurat că acțiunile colaboratorilor poliției sunt corecte și se înscriu în limitele competențelor. “Dacă cineva nu este de acord cu măsurile întreprinse de polițiști este în drept să se adreseze în instanța de judecată, care va da apreciere acțiunilor colaboratorilor de poliție”, ne-a spus dumnealui. Solicitat să se expună privitor la corectitudinea instalării acestui indicator rutier, V. Cuiban a spus că Inspectoratul de Poliție dispune de un registru  al indicatoarelor rutiere, dar care după anul 1988 nu s-a mai completat. De aceea  nu cunoaște în baza cărui act decizional a fost instalat indicatorul din faţa Spitalului raional Rezina.

Cu aceeași întrebare ne-am adresat și către Primăria or. Rezina. Viceprimarul, Gheorghe Gâncu, ne-a informat că la Primărie nu există un registru al indicatoarelor rutiere. Administraţia oraşului nu dispune de vreo desizie a Primăriei sau Consiliului Orăşenesc privind instalarea indicatorului rutier din faţa Spitalului raional, a mai precizat dl Gâncu.

Dumnealui este de părerea că a venit timpul să se facă o pașaportizare a indicatoarelor și semnelor rutiere din perimetrul comunei Rezina.

Petru Bahnă, şeful sectorului Rezina al SA „Drumuri-Orhei”,  ne-a relatat că drumarii instalează indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutiere în conformitate cu cerințele pașaportului drumului respectiv sau conform prescripțiilor poliției. Cât privește indicatorul „buclucaș”, acesta nu a fost instalat de către drumarii rezineni.

Pe final am apelat și la conducerea Spitalului raional Rezina. Nina Postu, directoarea acestei instituții, ne-a spus că poliţiştii au ridicat numerele de înmatriculare şi de la mașina ei de serviciu, că nu odată s-a adresat organelor de poliţie să interzică parcarea aici a autovehiculelor, cu excepția celor de serviciu. Acum specialiștii i-au lămurit adevăratul sens al acestui indicator, care interzice accesul oricărui transport, chiar și a cărucioarelor pentru bebeluşi. Dna Postu susține că va insista către autoritățile orașului ca acest indicator să fie demontat, iar în locul lui să fie instalat indicatorul ce ar permite parcarea unităților de transport cu specificul „Pentru transportul de serviciu medical”, iar pentru transportul auto al angajaților spitalului va iniția procedura de a obține permisiunea amenajării unei parcări auto pe teritoriul spitalului. Referitor la instalarea actualului indicator, dna N. Postu nu cunoaște cine l-ar fi instalat.

 

Autorităţile  trebuie mai întâi să creeze condiţii şi apoi să sancţioneze

Din cele constatate reiese că indicatorul din fața Spitalului raional Rezina este pe cât de alogic, pe atât şi de ilegal. Dar în acest caz cum pot fi apreciate acţiunile poliţiştilor, care respectă condiţiile impuse de Regulamentul circulaţiei rutiere?

Şi încă ceva. Mai mult de un an în urmă, în rezultatul unor consultaţii publice, Consiliul orăşenesc a recunoscut că or. Rezina are nevoie urgentă de parcări auto amenajate şi autorizate în toate cartierele, dar mai ales în partea centrală a oraşului şi a adoptat o decizie specială în această chestiune. Dar intenţia a rămas numai pe hârtie. Între timp lumea se confruntă cu probleme serioase. Or, dacă ţinem cont de indicatoarele rutiere instalate în oraş, un automobil cu un bolnav nu se poate apropia de spital, cei care vin la diferite instituţii, situate în centrul urbei, riscă oricum să fie sancţionaţi de poliţie pentru parcarea neregulamentară a autovehiculelor…

 

Indicatoare-capcane?

În perioada octombrie-decembrie 2015, redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, în parteneriat cu Primăria Rezina, au desfăşurat campania de dezbateri publice „Cetăţeni activi. Parcări autorizate. Oraş amenajat”. Atunci, în adresa redacţiei şi administraţiei oraşului au parvenit multiple sesizări şi propuneri privind soluţionarea problemelor legate de reglementarea circulaţiei transportului auto şi necesitatea amenajării unor parcări auto autorizate în cartierele oraşului.

Astfel, prin dispoziţia primarului Simion Tatarov, a fost creată o comisie specializată, care urma să analizeze rezultatele dezbaterilor. Concluziile comisiei au fost supuse unor audieri publice în martie 2016, participanţii la care au recomandat Primăriei şi Consiliului Orăşenesc, pe parcursul anului 2016, să se ocupe concret de reorganizarea circulaţiei transportului auto pe unele străzi şi amenajarea parcărilor autorizate pentru autovehicule în cartierele oraşului, mai ales în zona centrală.

Examinând rezultatele dezbaterilor şi audierilor publice, Consiliul Orăşenesc a obligat Primăria să elaboreze proiectul reconstrucţiei bulevardului Şciusev, pe care se află piaţa comercială, Centrul Medicilor de Familie, Centrul de Medicină Publică, Urgenţa, magazine etc.; împreună cu administraţia SA „Drumuri-Orhei” să examineze posibilităţile autorizării parcărilor auto pe segmentul carosabilului străzii 27 August între străzile Voluntarilor şi Cosmonauţilor; să amenajeze, cu instalarea semnelor respective, parcări auto pe str. Basarabia şi segmentul estic al pieţei din faţa clădirii Primăriei.

Viceprimarul şi serviciile urbanism, relaţii funciare şi amenajare a teritoriului din cadrul Primăriei fusese obligate ca până la 1 septembrie 2016 să examineze posibilităţile de amenajare a parcărilor auto autorizate în cartierele locative de pe străzile  27 August, V.Pirogov, Rezina-Sud, Trandafirilor.

Consiliul urma să examineze mersul îndeplinirii prevederilor acestei decizii în trimestrele 3 şi 4 ale anului 2016.

Solicitată să ne informeze cum au evoluat lucrurile, secretara Consiliului Orăşenesc Lilia Răileanu ne-a spus că autoritatea legislativă a oraşului n-a mai revenit la decizia din 27 aprilie 2016.

O analiză superficială a situaţiei din oraş în domeniul de referinţă dovedeşte că majoritatea prevederilor deciziei Consiliului Orăşenesc au rămas numai pe hârtie. Oraşul este împânzit de indicatoare rutiere instalate de cineva arbitrar, fără nicio logică şi care creează doar incomodităţi conducătorilor auto. Pentru că dacă e să se conformeze indicatoarelor rutiere, automobiliştii şi pasagerii lor, de fapt, nu au acces în zona centrală a oraşului, riscând oricând să fie sancţionaţi de poliţia de patrulare.

În imagine: Nimeni nu ne-a putut spune cu ce scop a fost instalat la intrarea pe teritoriul Primăriei Rezina a indicatorului din imagine, care interzice accesul tuturor vehiculelor în acest spaţiu şi care-i rostul lui.

 

 

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker