ApropoEvenimente

Pomenile fățărniciei

Alegerile din 24 februarie 2019 au provocat o nouă erupție a așa numitelor acțiuni de binefacere, inițiate în majoritatea cazurilor de pretendenţii la mandatele de deputat în viitorul Parlament. Deosebit de activi și inventivi în această ordine de idei sunt cei de la guvernare și partenerii lor, care, utilizând fără nicio jenă resursele administrative, banii publici, pășind peste buchia legii, regulile elementare ale omeniei și bunei cuviințe, încearcă să-și promoveze interesele mai ales pe contul familiilor și persoanelor social vulnerabile.

Și deoarece guvernările din ultimul deceniu au avut grijă ca în societatea din R. Moldova lumea săracă să rămână constant la nivelul de circa 80 la sută, câmp de activitate le ajunge tuturor.

Cei mai activi și mai darnici ”binefăcători” de la noi sunt PDM, PSRM, Partidul Șor și reprezentanții lor. În semestrul doi al anului 2018 guvernanţii noştri şi-au tot şlefuit imaginile împărţind în teritorii pomeni şi tăind panglici la fel de fel de obiective reparate sau construite cu banii adunaţi din munca contribuabililor. Şi mai vizibili au devenit aceştia pe câmpul de caritate în timpul sărbătorilor de iarnă care, de data aceasta, defel întâmplător, au coincis cu campania electorală pentru noile alegeri parlamentare.

Legislaţia interzice partidelor să practice acţiuni de caritate, scopul real al cărora este coruperea alegătorilor. Tot legea obligă organele de drept să verifice sursele de finanţare ale fundaţiilor şi modul de utilizare a acestor resurse. Dar legea în R. Moldova nu pentru guvernanţi e scrisă. PSRM şi Partidul Şor, de exemplu, împart instantaneu daruri de  milioane de lei şi nimeni nu le întreabă de unde au asemenea resurse, chiar şi în situaţia când mai multe documente oficiale confirmă că Şor şi Ko, de exemplu, ar fi actorii principali în furtul miliardului.

Între timp, televiziunile, portalurile PDM, PSRM, Partidului Şor şi ale structurilor acestora din teritoriu zilnic bombardează alegătorii cu reportaje despre fel de fel de aşa numite „binefaceri”. În ajunul Crăciunului pe stil vechi toată lumea a putut afla de pe reţelele sociale că Inspectoratul de Poliție Rezina, având ca partener Consiliul Raional, au organizat Caravana de Crăciun, care, blagoslovită de preşedinta raionului Eleonora Graur, în frunte cu vicepreședintele raionului Vasile Gobjilă şi cu șeful IP Rezina Igor Botea, cu reprezentanţi ai clerului a pornit „să aducă bucuria sărbătorilor de iarnă în sufletele copiilor din raion”. Astfel, o bună parte din efectivul inspectoratului, cu vreo 12 automobile de serviciu, aproape o zi întreagă de lucru, lăsând la o parte treburile de serviciu, au cutreierat 10 sate din circumscripţia electorală uninominală nr. 13 Rezina, în care la funcţia de deputat candidează şi Eleonora Graur, pentru a duce daruri (jucării, produse alimentare, dulciuri ) la copiii din… 10 familii sărace. Autorii ştirii nu concretizează după ce criterii din sutele de familii sărăce din raionul Rezina au fost selectate acestea 10, cât de mult s-a îmbunătăţit starea materială a acestora datorită „iniţiativei” poliţiei şi administraţiei raionului, de ce sute de alte familii cu mulţi copii din raion de ani de zile rămân în categoria celor social vulnerabile, care au fost cheltuielile bugetului public pentru întreţinerea automobilelor de serviciu şi a efectivului mobilizat în această acţiune mascată cu titlu de „binefacere”… În schimb autorii foto-video reportajelor, incluşi expres în efectivul Caravanei, au umplut reţelele sociale cu zeci de imagini ale şefilor poliţiei şi raionului purtând în braţe nişte copii sărmani, feţele cărora numai bucurie nu reflectă.  (Apropo, poliţiştii trebuie să ştie că fotografierea copiilor în asemenea ipostaze şi, mai ales, distribuirea pozelor respective pe reţelele sociale este interzisă).

Privind aceste reportaje, analizând la rece esenţa unor atare acţiuni pe care autorii lor le leagă de Naşterea Domnului, fără să vrei îţi aminteşti de predica de pe munte (Matei 5 – 7), în care Domnul atenţionează: ”Când faci milostenie, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii… ca să aibă glorie de la oameni“ (versetul 2). Iar alt postulat din Evanghelia după Matei afirmă: „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Voi, pe dinafară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege”.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker