Investigații

Donatorii partidelor [II]: „Sunt permanent monitorizat”

Partidul „Șor” // De la mamă la fiu

De departe cel mai gras buget colectat de partidele extraparlamentare din donațiile persoanelor fizice este cel al Partidului „Șor”, condus de actualul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”.

„Șor” a avut puțini donatori în prima jumătate a anului 2018, în schimb extrem de generoși. Astfel, doar 42 de persoane fizice i-au asigurat partidului un total de 3 mi-lioane de lei.

Practic toți donatorii Partidului „Șor” — 39 din 42 — sunt angajați ai „Dufremol” SRL, companie cu activități duty-free care aparține familiei Șor. Alți trei sponsori importanți au indicat drept loc de muncă compania „Aeroport Handling” SRL, care prestează o gamă largă de servicii în Aeroportul Internațional Chișinău. O treime din totalul donațiilor, adică 920 de mii de lei, a fost asigurat de doar cinci persoane.

Lideră detașată în top este Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei și directoarea companiei „Dufremol”. Aceasta a donat 300 de mii de lei, echivalentul a circa 47 de salarii medii pe economie. Contribuția reprezintă circa 10% din totalul banilor încasați de partid de la persoane fizice.

Analiza viramentelor făcute în favoarea Partidului „Șor” arată că cea mai mică donație depășește valoarea a trei salarii medii pe economie. Or, cei mai „săraci” sponsori ai formațiunii, Tatiana Cocina, Maria Popșoi și Ala Gricalovscaia, toate trei angajate ale „Dufremol”, au donat câte 20 de mii de lei.

Pentru că au fost extrem de generoși și au vărsat în pușculița partidului sume peste limita legală de 75.000 de lei, 15 din cei 42 de donatori ai Partidului „Șor” vor trebui să explice fiscului proveniența banilor.

La finele lunii octombrie i-am expediat Ilonei Șor o solicitare în scris, întrebând-o despre așteptările pe care le are de la partidul pe care l-a finanțat generos, dar și cum a reușit să-i convingă pe mai mulți angajați ai „Dufremol” să-i urmeze exemplul. Până la publicarea acestui text n-am primit niciun răspuns.

PAS // „Liberi profesionişti”

La rândul său, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, ministră a Educației între anii 2012-2015 și cea care s-a duelat cu actualul președinte al Republicii Moldova în turul doi la prezidențialele din 2016, a adunat în vistierie aproape 290 de mii de lei.

 

Banii provin de la aproape 250 de persoane care au susținut formațiunea în prima jumătate a lui 2018. Suma donațiilor e cu circa 100 de mii de lei mai mică decât cea colectată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Igor Grosu, secretarul general al partidului, şi Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Național al PAS, au fost cei mai darnici sponsori, fiecare dintre ei contribuind în total cu câte 12.300 de lei.

În registrele donatorilor Grosu se prezintă liber profesionist, de altfel ca și ceilalți doi colegi de top — Sergiu Litvinenco și Elena Brașoveanu, și spune că banii i-a câștigat din contracte de consultanță şi analize sau trainer la seminare.

Igor Grosu: Când spun liber profesionist, nu am un serviciu permanent. Este un seminar, este o invitație, merg şi citesc o temă.

Secretarul PAS mai precizează că agenții economici nu se avântă să sprijine partidul, pentru că sunt vizitați de organele de control imediat după ce fac donații.

 

PPDA // Lupta lui Machedon

În prima jumătate a anului 2018 la bugetul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au contribuit 24 de donatori, însumând puțin peste 91 de mii de lei. Grosul donaţiilor, circa 63%, a venit de la omul de afaceri Alexandru Machedon. Acesta a virat formațiunii un total de circa 57 de mii de lei.

Machedon este asociat la șase companii și beneficiar la alte două. Majoritatea activează sub brandul „Starnet”, unul dintre cei mai importanți actori de pe piața telecomunicațiilor din Republica Moldova. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementări în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în 2017 „Starnet Soluții” a avut o cotă de 20,7% pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix şi vânzări de peste 250 de milioane de lei.

Anterior Machedon a mai susținut financiar formațiunea, iar la alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din această vară a făcut chiar parte din stafful electoral al lui Andrei Năstase, candidatul PPDA și liderul partidului. Amintim că Năstase a câștigat scrutinul, dar n-a mai devenit edil de Chișinău, după ce judecătorii au anulat rezultatul votului.

În 2017, bunăoară, Machedon a vărsat în vistieria PPDA circa 154 de mii de lei, ceea ce reprezenta aproape 50% din toate donaţiile încasate de partid de la persoane fizice.

Alexandru Machedon: Eu cred că e normal ca mediul de afaceri să ajute anumite partide sau anumite echipe care vor să aducă schimbarea şi care au anumite seturi de valori sau idei… Altfel, cum partidele ar putea să se dezvolte?! […] Eu vreau să văd o listă de oameni care să vină la guvernare şi să propună reforme. Visul meu este ca Moldova să devină membră a UE şi pentru asta voi dona în continuare.

În acelaşi timp Machedon spune că susținerea unui partid de opoziţie nu a trecut neobservată de către autorităţi: „Am avut mai multe controale [la companie], sunt permanent monitorizat. Am dosar de acumulare a informației. Au existat câteva tentative de deschidere a unor dosare penale”.

Printre donatorii PPDA se mai regăsesc şi alţi oameni de afaceri, cât şi pensionari, dar sumele sunt semnificativ mai mici.

 

PN // Salvaţi de cotizaţii

Partidul Nostru (PN), în frunte cu Renato Usatâi — care pe timpuri oferea cadouri generoase moldovenilor, n-a beneficiat în prima jumătate a anului curent de vreo donație, în schimb din cotizații a acumulat aproape 528 de mii de lei.

Dmitrii Ciubaşenco, vicepreședintele PN: În prezent partidul într-adevăr există din contul cotizațiilor de membru. Lumea se teme să facă donații. Iar temerile lor țin de faptul că partidul este unul de opoziție, iar dacă ei vor dona bani în favoarea formațiunii, guvernarea le-ar putea prejudicia afacerile pe care aceștia le gestionează.

 

 

Vladimir THORIC, Ion PREAŞCA

A contribuit: Liuba ȘEVCIUC

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker