Social

O familie de pedagogi s-a apucat de renovarea cantinei şcolare

Un cuplu de pedagogi de la Căzăneşti a hotărât să caute mijloace pentru renovarea cantinei şcolare, totodată transformând procesul într-o lecţie practică pentru elevi.  

 

Gheorghe și Elena Coșcodan activează la școala  din Căzănești de mai bine de 25 de ani.

”Utilajul cantinei noastre, inclusiv instalaţiile electrice şi cu gaze era deja foarte învechit, vasele – din aluminiu sau emailate, dar care s-au depreciat în timp, ceea ce ne crea neliniști în ce privește calitatea pregătirii hranei. Pe de altă parte, am dorit ca să renovăm cantina anume noi, un grup de inițiativă format din pedagogi și elevi, fiindcă am avut ca scop propagarea unui mod de viață sănătos, inițierea copiilor în activități de dezvoltare comunitară”, ne-a spus dl Gheorghe Coșcodan, coordonatorul de proiect.

Iniţiativa lor a fost susţinută de către Ambasada Lituaniei la Chişinău cu un grant în valoare de 4800 euro în cadrul Programului Lituanian de Cooperare pentru Dezvoltare și Promovare a Democrației şi realizată în perioada  31 iulie – 31 octombrie c. Primăria Căzănești a depus o contribuție de 4400 de lei, iar Consiliul Raional Telenești a contribuit cu 18 000 de lei.

Piesa cea mai costisitoare din proiect – estimată la 37500  lei, a fost o plită nouă pe gaze naturale cu rolă electrică. Au fost procurate de asemenea mese şi veselă din inox, frigider, chiuvetă, stelaje, accesorii electrice, robinete, etc. Lucrările de reparație cosmetică a cantinei s-au făcut cu forțele proprii, astfel mijloacele fiind valorificate rațional.             

La finele proiectului, au organizat şi o masă rotundă, pentru a disemina experienţa acumulată. La ea au participat pedagogii de la Gimnaziile Căzănești și Vadul-Leca și de la grădinițele de copii din teritoriu, elevi, părinți, reprezentanții APL. Dezbaterile s-au axat anume pe modul sănătos de alimentare or, asemenea discuții au mai avut loc în timpul unor activități de educație civică organizate în clasele I-IV și V-IX pe parcursul lunii octombrie.

Adela Bologan, specialistă la Direcţia Generală Educaţie Telenești a remarcat că alimentația copiilor este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea moldovenească. „Anume de aceasta depinde sănătatea copiilor noștri pentru mulți ani înainte. Echipa care a implementat proiectul a pus problema alimentației ca prioritate or, dacă elevul nu este alimentat cum se cuvine, nu putem vorbi de un proces de învățământ eficient. Este important că ați antrenat în proiect o mulțime de  actori comunitari: primăria, părinți, medici şi ați creat o coeziune între ei toți”, a spus dna Bologan.

Primarul de Căzănești Vasile Sârbu, care înainte de a ocupa această funcţie a activat în organizaţii nonguvernamentale, a apreciat reparaţia cantinei ca pe unul din cele mai rezultative pro-iecte realizate în comună:

”Important e că ați identificat problema prioritară a instituției, ați trasat obiective, ați implicat copiii, oferindu-le astfel o școală de activism comunitar. Salutăm inițiativele care vin nemijlocit de la cetățeni, asta ne ajută să schimbăm mentalități în comunitate care, de fapt, este familia noastră comună. Am fi bucuroși dacă în viitor am reuşi să implementăm mai multe asemenea pro-iecte”, a relatat primarul de  Căzănești.

În replică, învăţătoarea  Maricica Cârlan a atras atenția că, în anii trecuți, prin hotărâre de guvern, s-a decis procurarea unei cantități de mere pentru elevii din școală. Dumneaei crede că nu e normal ca aprovizionarea școlii cu fructe proaspete să poarte un caracter de campanie, iar ordinul să fie neapărat „de sus”. Primarul a promis la rândul său că va face totul ca elevii de la gimnaziile din comună să aibă zilnic mere pe masă.

În cadrul mesei rotunde au mai vorbit de asemenea Ludmila Popa, medică de familie, Tatiana Cernica, directoare-adjunctă la Gimnaziul Căzănești, Elena Coșcodan, voluntară în cadrul proiectului respectiv.

Cantina renovată deserveşte  130 de elevi.

Ion Cernei                             

                                                                                        .                                                            

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker