Economie

Noi producători agricoli au fost certificați GlobalGAP și GRASP

13 noi producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut recent certificate GlobalGAP  care le va permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în parteneriat cu Kaufland Moldova au asistat agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustării procedurilor de producere la standardele internaționale.

Respectarea standardelor GlobalGAP constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE, iar mai nou și o cerință pentru a comercializa în rețeaua Kaufland care se extinde în Republica Moldova. În acest context, colaborarea cu producătorii autohtoni reprezintă o prioritate pentru Kaufland, care se orientează spre dezvoltarea parteneriatelor echitabile cu producătorii locali.

Lynn Vega, directoare interimară a misiunii USAID Moldova, a precizat că certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru fermierii moldoveni de a pătrunde pe piețele noi, dar și pentru a se menține pe piețele tradiționale.

Ion Sula, director general interimar la ANSA, a ținut să precizeze că deși cerințele de securitate a alimentului stabilite de legislația națională corespund standardelor GlobalGAP, certificatul internațional sporește încrederea consumatorilor de peste hotare în calitatea produselor moldovenești.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la  producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a păsărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

În Republica Moldova standardele GlobalGAP sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producători agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.  Republica Moldova a devenit prima țară din spațiul CSI care a implementat standardele Global GRASP.

Inga Burlacu, agrobiznes

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker