EvenimenteOrhei

Nereguli financiare de zeci de milioane de lei la Primăria Orhei

Curtea de Conturi a examinat auditul asupra rapoartelor financiare ale municipiului Orhei în anii 2015-2017. La şedinţă au fost prezenţi viceprimarii Reghina Apostolova, Marina Cravcenco, Valerian Cristea, juriştii şi alţi specialişti, dar nu şi primarul Ilan Şor.

După cum se menţionează într-un comunicat de la şedinţa în cauză, auditul a avut drept scop să verifice dacă acţiunile administraţiei publice şi situaţia din municipiu sunt conforme legislaţiei în vigoare, cadrului financiar aplicabil.

Echipa de audit a constatat o mulţime de nereguli, ajungând la concluzia că situaţia în muncipiul Orhei este problematică, rapoartele administraţiei municipiului Orhei nu prezintă o imagine corectă și fidelă a situaţiilor  financiare din teritoriu. Astfel, s-a stabilit că administraţia municipiului nu a contabilizat: valoarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente sistemului public de alimentare cu apă și de canalizare cu valoarea de 116,52 mil. lei; terenuri cu suprafața de 929,93 ha, estimate de audit la circa 716,57 mil. lei; 7 apartamente neprivatizate; nejustificat a excus din evidența contabilă 2 terenuri cu suprafaţa de 0,54 ha, date în gestiune economică întreprinderii municipale etc.

Totodată, auditul a stabilit, că în perioada anilor 2015 – 2017, s-a admis acordarea neconformă conducătorilor instituțiilor de învățământ extrașcolar a sporului pentru grad didactic, la alimentația copiilor în grădinițe nu au fost aplicate corect prevederile cadrului normativ privind limitele normelor financiare de cheltuieli și a admis în anul 2017, în raport cu transferurile primite de la bugetul de stat și cu cheltuielile efective, încasarea suplimentară a taxei părintești pentru întreținere la grădiniță în sumă totală de 0,30 mil. lei; nu a asigurat respectarea normei în vigoare pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar, aceasta fiind diminuată și variind de la 16 lei/zi până la 20 de lei/zi pentru un copil în loc de 21 lei/zi.

Mai mult, banii din fondul de rezervă al municipiului Orhei deseori ajung la persoane care nu sunt deloc nevoiaşe, ci au o stare materială destul de bună. Astfel, din numărul total de 579 de beneficiari testaţi (în 2017 – 360 şi în 2016 – 219 ) fiecare a cincea persoană, care a fost ajutată cu bani publici, s-a dovedit a fi destul de înavuţită. 97 de persoane (în 2017 – 49, în 2016 – 47) au primit pe nedrept zeci de mii de lei. Iar 15 persoane la momentul solicitării ajutorului bănesc aveau întreţinere pe viaţă în baza contractelor prin care şi-au înstrăinat imobilele.

Recent www.radioorhei menționa că şi în noiembrie curent Primăria Orhei a oferit unor persoane ajutoare financiare în sumă totală de 70 000 lei. Sursa citată precizează că a solicitat informaţii despre ajutoarele materiale acordate prin dispoziţiile primarului ori a viceprimarilor în ultimii 3 ani, dar nu a primit niciun răspuns.

Reprezentanţii administraţiei municipiului Orhei în fond au căzut de acord cu raportul Curţii de Conturi.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker