Social

Un sindicat din topul celor mai combative

La întrebările săptămânalului CUVÂNTUL răspunde preşedintele comitetului

sindical de la compania „Lafarge Ciment (Moldova)” SA, Leonid Lupan

 

Dle Lupan! Vă rog sa faceţi o prezentare a organizaţiei sindicale a „Lafarge Ciment (Moldova)” SA, una din cele mai mari în raionul Rezina.

– Organizaţia noastră (denumirea actuală „Ciment SA”) a fost fondată în anul 1978, când a început construcţia uzinei de ciment. Pe atunci număra peste o mie de membri, la moment avem 125 de membri şi este afiliată Federaţiei sindicatelor din construcţii şi industria materialelor de construcţie „SINDICONS”.

Cu adevărat, “Ciment SA” este în topul celor mai mari şi mai comba-tive organizaţii sindicale din raionul Rezina La momentul achiziţionării de către compania internaţională „Lafarge” a pachetului majoritar de acţiuni al SA “Ciment” sindicatul a fost implicat plenar în procesul de negocieri. Atunci, în 1999, la întreprindere erau circa 1000 de salariaţi. În urma implementării mai multor proiecte de investiţii, de automatizare şi modernizare a proceselor de muncă numărul salariaţilor s-a redus până la circa 200.

– Mai multă lume, inclusiv colective întregi de muncă din diferite domenii, în ultimii ani au rupt relaţiile cu sindicatele pe motiv că acestea nici pe departe nu-şi fac misiunea. Să înţelegem că poziţia salariaţilor „Lafarge Ciment (Moldova)” SA este alta?

– Da, şi explic de ce. Organele de conducere ale organizaţiei noastre sunt alese în mod democratic, fără presiuni sau în dependenţă de interesele administraţiei. Sunt doar interese comune, principii benevole, libere de asociere şi care au scopul apărării drepturilor şi intereselor profesionale, economice, de muncă şi sociale, co-lective şi individuale ale membrilor organizaţiei. Comitetul sindical ales de adunarea generală este format din 6 membri şi preşedinte. Fiecare membru al comitetului sindical este responsabil de un domeniu anumit: securitate şi sănătate în muncă; lucrul cu copiii, cu foştii angajaţi ai întreprinderii; cultură şi sport; probleme sociale, salarii şi sarcini pe post; îndeplinirea Contractului colectiv de muncă (CCM). CCM este un act juridic important pe care anual îl negociem cu partenerii sociali. Administraţia „Lafarge Ciment (Moldova)” SA este receptivă în cazurile când este nevoie de anumite revizuiri ale Contractului colectiv de muncă în dependenţă de necesităţile salariaţilor.

Apropo, salariaţii noştri dispun de blocuri sociale amenajate cu dulapuri pentru păstrarea hainelor şi echipamentului individual de protecţie, încăperi aerisite şi ventilate, duşuri, WC igienice, cameră pentru uscarea echipamentului de protecţie. Uzina dispune de cantină proprie, unde fiecare salariat beneficiază de mâncare caldă din contul angajatorului şi în schimbul de zi, şi în schimbul de noapte.

Sistemului de management al securităţii muncii i se acordă o atenţie deosebită. Opt ani întreprinderea noastră a funcţionat fără accidente de muncă.

Salariile angajaţilor sunt în permanentă creştere.

Angajaţii mai beneficiază de prime, bonusuri de performanţă, adaosuri şi compensaţii, ajutoare materiale, sunt asiguraţi contra accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, au asigurare facultativă de sănătate, beneficiază de bilete de tratament balneosanatorial, concedii suplimentare, ajutoare materiale la căsătorie, la naşterea copiilor, aniversări, pentru vechime în muncă, pentru copii la plecarea acestora în cl.1, la pensionare, în caz de deces, cadouri de Anul Nou şi de 8 Martie etc. Anual organizăm matinee pentru copiii salariaţilor, de Ziua internaţională a Copilului, Ziua constructorului, de Anul Nou. Şi toate aceste beneficii sunt obţinute prin dialog social cu administraţia. Iată de ce angajaţii „Lafarge Ciment (Moldova)” SA au încredere în sindicat. Mai mult, fiecare membru al sindicatului se implică activ în viaţa organizaţiei.

– La moment, care sunt grijile principale ale organizaţiei pe care o dirijaţi?

– Păstrarea numărului actual de salariaţi şi a locurilor de muncă. Procesul tehnologic continuă să fie automatizat, iar odată cu asta dispar unele locuri de muncă. Noi nu suntem împotriva acestui proces, dar vrem să nu sufere angajaţii. Chiar dacă postul se lichidează, facem tot posibilul ca omul să fie instruit pentru o altă funcţie/profesie, de care uzina are nevoie.

O altă grijă este ca fiecare salariat să aibă condiţii decente de muncă şi o leafă pe măsură. O metodologie de calcul de la Confederaţia Naţionala a Sindicatelor din Moldova, elaborată încă în 2016, arată că bugetul normal al unei familii formată din doi adulţi şi doi copii (fată şi băiat) trebuie să fie de circa 37000 lei/lună. Desigur, pentru ca să asigurăm asemenea indicatori, întreprinderea trebuie să vândă cât mai multă producţie şi să obţină un profit pe măsura necesităţilor. Din păcate, piaţa Moldovei este destul de modestă şi nu ne oferă posibilităţi de a realiza în măsură deplină capacităţile de producţie ale întreprinderii. La care se mai adaugă concurenţa neloială cu cimentul adus din Ucraina şi cu cel de la combinatul din Râbniţa. Vorbim de mai mult timp de necesitatea protejării producătorului autohton, dar mai departe de vorbe lucrurile nu merg.

Ne gândim cum să asigurăm angajaţii cu transport gratuit spre serviciu şi de la serviciu.

– Vă rog să vă referiţi mai detaliat la relaţiile sindicaliştilor cu administraţia companiei.

– Relaţiile noastre sunt constructive. Din sindicat fac parte nu numai muncitori, dar şi specialişti, manageri de departamente. La avansarea în funcţie a angajaţilor nu există discriminări, se ţine cont şi de părerea noastră. Altfel nu poate fi or, şi administraţia, şi sindicatul au interese comune: asigurarea funcţionării normale a uzinei, obţinerea profitului, respectarea legislaţiei în vigoare.

– La uzina de ciment mult timp era foarte problematic să te angajezi, întreprinderea era lideră în raion în ce priveşte mărimea salariilor şi condiţiile de muncă. De la un timp însă, conform unor informaţii, şi de la voi pleacă lucrătorii. De ce?

– Odată cu venirea grupului „Lafarge” în Moldova au fost disponibilizaţi şi externalizaţi mulţi salariaţi, dar şi multe servicii au fost lichidate cu tot cu angajaţi. După asta, salariile celor rămaşi au început să crească de la un an la altul. În afara uzinei au fost create mai multe firme care prestează servicii întreprinderii.

Dar criza economică, plecarea masivă a cetăţenilor la lucru peste hotare, cât şi apariţia în regiune a unor noi întreprinderi ne-a afectat puţin şi pe noi. În afară de reducerea volumului producţiei, despre care am menţionat mai sus, urmare a majorării tarifelor la electricitate, problemelor cu asigurarea combustibilului solid cauzate de conflictul din Ucraina, inflaţia ridicată s-au majorat preţurile la producţie, profitul a devenit mai modest, lucru care inluenţează negativ procesul remunerării muncii. La moment la întreprindere sunt locuri de muncă vacante, dar nu pot afirma că situaţia la acest capitol este problematică.

O problemă serioasă este imposibilitatea funcţionării continue a uzinei din cauza suprasaturării pieţei din republică cu ciment, inclusiv de import. Dar şi tergiversarea soluţionării de către autorităţile centrale a problemelor ce ţin de utilizarea combustibilului alternativ, care ar permite Companiei să fie mai competitivă.

 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker