Social

Pensia medie pentru limita de vârstă s-a majorat cu doi lei faţă de minimul de existență Pensia medie raportată la salariu. Grafic NTV Moldova

 Vestea că pensionarii din R. Moldova vor primi în fiecare lună alocații mai mari decât minimul de existență a fost primită cu bucurie și speranță. Fericirea nu a durat, însă, prea mult. Pentru că pensia medie pentru limita de vârstă, după cum a constatat www.agora.md, s-a dovedit a fi mai mare doar cu… doi lei decât minimul de existență stabilit de către Biroul Național de Statistică.

„Începând cu 1 aprilie, pensia medie pentru limita de vârstă a depășit minimul de existență pentru pensionari. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil, în care deputați, miniștri sau procurori nu vor mai avea pensii de câteva ori mai mari decât profesorii sau medicii”, declara pe 11 mai 2018, de la tribuna Parlamentului, premierul Pavel Filip.

Potrivit celui mai recent raport al Biroului Național de Statistică, minimul de existență în primul semestru al anului 2018 era de aproximativ 1589 lei.

Totodată, la solicitarea jurnaliștilor Agora.md, Casa Națională de Asigurări Sociale ne-a remis un document care arată că în prezent mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă este de 1 590,8 lei. De o asemenea remunerare se bucură în fiecare lună 708 761 de pensionari.

În concluzie, persoanele care primesc pensii pentru limita de vârstă ridică lunar o sumă cu exact 1,8 lei mai mare decât minimul de existență.

În cadrul discursului în Parlament privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018, Pavel Filip a declarat: „În 3 ani pensia medie a crescut cu 47%, iar de la 1 ianuarie cei care au pensii sub minimul de existență vor avea parte de majorări de 10%. De la anul vor fi recalculate pensiile pentru cei care muncesc după pensionare, iar apoi urmează indexarea, de la 1 aprilie, așa că pentru unii alocațiile chiar se vor dubla”, mai scrie sursa citată.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker