EvenimenteTelenești

Prima ședință de constituire a Comitetului subbazinal al râului Ciulucul Mic

Consiliul Raional Telenești și Asociația Obștească „EcoVisio” din Chișinău au desfășurat prima ședință de constituire a Comitetului subbazinal al râului Ciulucul Mic, organizată în cadrul proiectului “Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic”. Proiectul este implementat în baza grantului oferit în cadrul Programului SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)”.

La ședință au participat primari ai localităților din bazinul Ciulucului, reprezentanți ai Consiliilor raionale Telenești, Sângerei și Fălești, Agenției „Apele Moldovei”, Institutului de Ecologie și Geografie, Agenției de Mediu (nord), Inspectoratului pentru Protecția Mediului, instituțiilor de profil și desconcentrate în teritoriu, asociațiilor obștești din toate trei raioane, Programului ADA/SDC, AO ”Centrul Naţional de Mediu” (bazinul râului Răut) și AO ”EcoVisio”.

În cuvântul său de salut Vasile Harghel, vicepreședintele raionului Telenești, a menționat: cu participarea activă, suportul tuturor participanţilor Proiectul are şanse reale să fie implementat cu succes, fiind lansat un proces durabil de protecție și restabilire a râului, astfel asigurându-se un mediu mai favorabil pentru viața și activitățile populației din bazinul râului, dar și pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei respective.

Ivan Cebotari, vicepreședintele raionului Sângerei, Mariana Codreanu, șefă-adjunctă a Direcției Managementul Resurselor de Apă, Agenția ”Apele Moldovei”, Iuliana Cantaragiu de la AO ”Centrul Național de Mediu”, Gabriela Isac, coordonatoare de proiect, AO ”EcoVisio” ş.a. au remarcat că starea râului de la izvoare și pe tot cursul este alarmantă, zeci de mii de locuitori folosesc apele Ciulucului pentru adăpatul vitelor, irigație. Agenția ”Apele Moldovei” pledează pentru aplicarea principiilor de management a apelor pe bazine, astfel au fost create 7 zone subbazinale și se așteaptă crearea în total a 16 Comitete subbazinale.

Cei 45 de participanţi la şedinţă au avut un dialog deschis, cointeresat şi constructiv.

În cadrul întrunirii au fost prezentate principiile creării Comitetului, drepturile și responsabilitățile lui, au fost aleși președintele (Vasile Harghel) și vicepreședinții lui (Ivan Cebotari şi Vladimir Tăbârță, vicepreședinţi ai raionului Sângerei şi, respectiv, Fălești). Totodată au fost prezentate rapoarte privind starea râului și problemele identificate, activitățile desfășurate/planificate, precum și proiectul Planului de management al bazinului râului Ciulucul Mic.

Pe final, au fost nomnalizate totalurile Consursului raional de desene pentru copii cu genericul “Salvează râul Ciuluc!”, organizat de către Asociația Obștească „EcoVisio” în parteneriat cu Școala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei” din Telenești și Consiliul Raional Telenești. Au participat 66 de elevi cu vârstele 7-19 ani. 15 câștigători au primit diplome și cadouri de la „EcoVisio” și Centrul Naţional de Mediu – pungi ecologice, materiale de artă, cărți, dulciuri, detergenți ecologici și săpun natural preparat manual. Şi ceilalți participanți au fost menţionaţi cu diplome.

Lucrările participanţilor la concurs au fost expuse în incinta Consiliului Raional Telenești.

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker