SocialȘoldănești

Ping pong la bătrâneţe sau Bumerangul indiferenţei

În pragul iernii, o beneficiară a „Azilului de bătrâni și persoane cu disabilități” din orașul Șoldănești risca să rămână în stradă, ca un boschetar. Femeia oarbă, de aproape 60 de ani, a fost expulzată din azil și trimisă cu transportul public la fratele său, în satul Vadul Rașcov. Atât fratele, cât și cumnata acesteia spun că nu au nici spațiu și nici resurse să întrețină și ruda. Tocmai din acest motive, ei au solicitat ajutorul presei ca femeia să fie restabilită la azil.

Ana Prepeliță a nimerit la Azil acum trei ani. Femeia susține că în această perioadă administrația nu ar fi avut pretenții în adresa ei. Ea mai spune că nu știe de ce a fost dată afară.

Ana Prepeliță:

 

Beneficiara serviciilor de plasament din Șoldănești ne asigură că în toți acești trei ani a avut un comportament exemplar. Cu atat mai mult că dânsa are probleme de vedere și abia de se orientează în spațiu. Despre problemele de sănătate ale ei știe și Vasilisa Botnarenco, asistenta sociala din satul Vadul Rașcov. Aceasta a recunoscut că a rămas nedumerită, când a aflat că Ana Prepeliță a fost exilată din azil. În ziua când beneficiara a fost trimisă în sat, șefa instituției de plasament ar fi sunat-o și i-ar fi spus Vasiliței Botnarenco vestea că a trimis-o pe Ana Prepeliță acasă, prin rutieră.

Vasilisa Botnarenco, asistenta socială din satul Vadul Rașcov:

 

Asistenta socială a precizat că știe bine situația familiei Anei Prepeliță. Aceasta are o singură fiică, care locuiește în satul Șestaci, din raionul Șoldănești. Vasilița Botnarenco a menționat că nici fiica Anei nu are o locuință unde și-ar putea adăposti mama. Ea este găzduită într-o încăpere chiar la stâna unde lucrează. De altfel, Ana Prepeliță a stat o săptămână la fiica ei la stână. După spunsele asistentei sociale, în acea garsonieră, trăiau patru persoane: fiica și concubinul acestea, maica-sa și încă un bărbat.

Vasilisa Botnarenco, asistenta socială din satul Vadul Rașcov:

 

Indignat de situația creată a fost și Vladimir Malanciuc, fratele femeii expulzate de la azil. Cu lacrimi în ochi, bărbatul ni s-a confesat că nu are surse cu ce-și întreține sora, iar azilul era și este soluția perfecta pentru sora lui. Acolo, ea este îngrijită și hrănită la timp. La Vadul Rașcov nu ar fi așa condiții.

Vladimir și Raisa Malanciuc:

Fratele și soția Anei Prepeliță se înghesuiesc și ei într-o singură odaie. Raisa, cumnata femeii, are grad de disabilitate. Dânsa suferă de diabet zaharat și îi vine greu să se descurce cu treburile casnice, cu atât mai mult nu poate să îngrijească de o bolnavă.

Vladimir și Raisa Malanciuc:

 

Felicia Catrinici, șefa Azilului de bătrâni și persoane cu disabilități, recunoaște că ar fi alungat-o pe Ana. Dânsa, însă, spune că a avut motive întemeiate. Femeia ar fi încălcat regulamentul intern de activitate al instituției. Înainte de a fi gonită, beneficiara ar fi fost atenționată de câteva ori să-și schimbe comportamentul.

Felicia Catrinici, șefa Azilului de bătrâni și persoane cu disabilități:

 

 

La scurt timp după ce Impuls TV a început investigațiile despre acest conflict, Felicia Catrinici a rechemat-o pe Ana Prepeliță în azil. Șefa azilului a declarat pentru postul nostru de televiziune că beneficiara a fost primită în plasament, deși nu se încadra în criteriile de a fi plasată în instituție. Ea nu este nici persoană în etate, și nici nu are grad de disabilitate.

Felicia Catrinici, șefa Azilului de bătrâni și persoane cu disabilități:

Felicia Catrinici ne-a spus că doar 19 din cei 25 beneficiari ai azilului întrunesc toate condițiile necesare de a beneficia de servicii de plasament instituțional. Potrivit Feliciei Catrinici, și din această cauză Curtea de Conturi nu o dată a atenționat administrația instituției despre aceste încălcări.

Ana Prepeliță:

Felicia Catrinici, șefa Azilului de bătrâni și persoane cu disabilități:

La Azilul de bătrâni și persoane cu disabilități din orașul Șoldănești am fost informați că Ana Prepeliță a fost primită înapoi în instituție pentru un termen limitat: doar până la 1 iunie 2019. După această dată, beneficiara va fi expulzată din nou, a insistat Felicia Catrinici.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker