Evenimente

Forumul mass-media 2017: O presă independentă este pilonul de bază al unui stat puternic

Forumul Mass-Media din Republica Moldova, aflat la a treia ediție, și-a început lucrările marți, 14 noiembrie, la eveniment înregistrându-se circa 200 de persoane. În sesiunea de deschidere, invitații Forumului – ambasadori străini, speakerul Parlamentului R. Moldova, experți din țară și de peste hotare au discutat, alături de reprezentanții colectivelor redacționale, despre situația presei din țara noastră. Oficialii internaționali au menționat tranșant că o presă liberă este unul din cele mai importante elemente în dezvoltarea unui stat democratic puternic. Ambasadorii prezenți la Forum au subliniat importanța susținerii instituțiilor media și a excluderii presiunilor și atacurilor la adresa jurnaliștilor.

”Pentru ca un stat să devină prosper este necesară existența presei libere care să-și poată realiza scopurile și rolul. Pluralismul de opinii este important pentru un jurnalism calitativ. Nu vom tăcea dacă vor apărea obstacole pe piața media. Vom avea totul în vizor și vom discuta cu partenerii noștri”, a menționat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

”Lăsați presa să-și facă munca, fără presiuni din partea statului și atacuri. Trebuie să fim de partea jurnaliștilor, să-i protejăm, în special când investighează cazuri de interes public”, a îndemnat Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei.

”Este mai important ca oricând să susținem presa independentă din Moldova, jurnaliștii reprezintă un detaliu foarte important al unei democrații puternice”, a declarat Stella Ronner-Grubacic, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos.

”O presă independentă este pilonul de bază al unei guvernări puternice. Este de datoria autorităților să protejeze presa independentă și să asigure pluralismul de opinii pentru a avea o societate informată. Trebuie să oferim mai multă susținere instituțiilor media pentru a asigura independența acestora și pentru liberalizarea pieței media, precum și depolitizarea instituțiilor media publice”, a îndemnat Luccy Rebecca Joyce Obe, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și  Irlandei de Nord

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a sugerat jurnaliștilor să fie mai solidari. ”Presa trebuie să fie în serviciul societății. În Chișinău lucrurile stau cât de cât bine.

 

Presa locală se confruntă cu provocări, inclusiv la nivel de digitalizare, unde sunt costuri foarte mari”, a declarat președintele Parlamentului.

”Forumul mass-media este o platformă de discuții prin intermediul căreia încercăm să găsim soluții pentru două mari probleme: constrângerile în exercitarea profesiei de  jurnalist și calitatea conținutului jurnalistic oferit publicului. Consider că avem două tipuri de probleme: reale și artificiale. Cele reale sunt concentrarea mass-mediei, situația cu ”Poșta Moldovei”, situația financiară gravă a presei locale. Aceste probleme trebuie soluționate împreună cu Parlamentul. Accesul la informații este o problemă artificială pentru că, dacă s-ar dori, atât accesul liber la informațiile de interes public, cât și secretizarea datelor s-ar rezolva imediat. Sunt probleme inventate ca să se distragă atenția de la probleme reale cu care ne confruntăm de mai mulți ani”, este de părere Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API).

Știrile false, manipularea informației și încrederea în mass-media au fost discutate de către experți în cadrul unei dezbateri tematice.

”De ce vorbim despre știrile false? Pentru că ele afectează populația, care devine dezorientată și își pierde încrederea în media”, a menționat Daniel Kaddik, director de proiect la Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania).

Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă din Moldova, este de părere că ”reprezentanții puterii răspund la ce întrebări vor, cui vor, la canalele la care se simt confortabil. În fiecare zi depistăm mostre de știri false”.

Deputatul Lilian Carp consideră că ”avem o clasă politică sub așteptările transparenței. Politicienii au politizat instituțiile mass-media pentru a apărea în lumină pozitivă și a-și denigra oponenții. Avem două holdinguri mari, unul al PDM și unul al PSRM, care generează știri false pentru a manipula audiența”.

În opinia altor participanţi la forum, situația privind libertatea presei îndeosebi s-a înrăutățit în ultimii doi ani. Au fost făcute mai multe modificări la legislație, în baza cărora jurnaliștii nu mai au acces liber la o serie de informații,  a crescut influența factorului politic asupra activității presei, s-a redus accesul la informații de interes public sub pretextul menținerii secretului de stat sau al nedivulgării datelor cu caracter personal, etc.

În cea de-a doua parte a primei zile a Forumului mass-media 2017 au avut loc trei master-class-uri ale unor experți din străinătate, pentru profesioniştii media din TV și radio, online şi presa scrisă. La sfârșitul primei zile a Forumului, s-au desfășurat două evenimente de tip „side event”, la tema fact checkingul-ului (verificării declarațiilor şi a faptelor) şi atragerea finanţărilor.

În a doua zi a Forumului, jurnalistul american Kevin Z. Smith a făcut o prezentare la tema viitorului jurnalismului, apoi au avut loc patru ateliere, moderate de experţi media din R. Moldova, în cadrul cărora au fost dezbătute problemele în activitatea profesională a jurnaliștilor, şi un atelier special la tema monetizării site-urilor de ştiri şi informaţii.

La ultima sesiune a Forumului mass-media 2017 a fost aprobată o rezoluţie și completări la “Foaia de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova. Documentele aprobate vor fi transmise autorităților moldoveneşti, reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Moldovei, altor persoane şi instituţii interesate.

În imagine:  Petru Macovei, director executiv API, Cornelia Cozonac, directoare Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Luccy Rebecca Joyce Obe, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (de la stânga la dreapta).


Diana Lungu , Asociaţia Presei Independente

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker