EvenimenteȘoldănești

Au inaugurat muzeul satului printr-o şezătoare de Sfântul Andrei

În ajun de Sfântul Andrei, la Casa de cultură din Saharna Nouă a fost organizată o şezătoare ca pe vremuri, la care au participat locuitorii din cele trei sate ale comunei.

Potrivit Inei Latiş, secretara Consiliului local Saharna Nouă, în cadrul şezătorii persoanele mai în vârstă şi-au amintit cu nostalgie de obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor de iarnă  petrecute în tinereţea lor la şezători cu glume, cântece, poveşti, snoave, meşteşuguri etc.

Atmosfera a fost întregită şi de colectivele artistice de amatori, maturi şi copii, din localitate.

Părintele Casian din satul Buciuşca a demonstrat, cu un talent aparte, cât de bine ştie să frământe aluatul şi să coacă colaci pentru sărbători, iar părintele Bartolomeu a instalat stativele, aduse de la casa părintească, şi le-a arătat tinerilor pe viu arta ţesutului, care astăzi este puţin practicată.

Cu această şezătoare a fost inaugurat muzeul satului, care reprezintă odaia unei case ţărăneşti tradiţionale, cu toate podoabele ei şi cultura traiului de veacuri. La eveniment au fost prezenţi primara comunei, Maria Macrii şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, arhimandritul Adrian, care a binecuvântat sărbătoarea, apoi a povestit legenda Sfântului Andrei.

Administraţia publică locală a contribuit financiar la înfiinţarea şi deschiderea muzeului, în care se păstrează obiecte adunate de la săteni, reflectând diferite perioade din istoria comunei, mai menţionează sursa citată.

 Reporter ”C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker