Electorala 2019Evenimente

Sisteme electorale şi regulile lor specifice

Există trei tipuri principale de sisteme electorale: 1. Reprezentare proporțională (în mod proporțional, câte voturi ai acumulat – atâtea mandate primești). 2. Sistem majoritar (un candidat este selectat în baza acumulării majorității absolute, adică a cel puțin 50% + 1 din voturi, sau a majorității relative a voturilor, adică mai multe voturi decât oricare dintre ceilalți concurenţi.  3. Sistemul mixt, care se caracterizează prin modul în care combină două sisteme electorale diferite – o componentă a sistemului face parte din familia sistemelor majoritare, iar cealaltă – din familia sistemelor proporționale.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 deputații vor fi aleşi în două tipuri de circumscripții: circumscripția națională (50 deputați) – circumscripție electorală de nivel național în baza votului reprezentării proporționale pe listele de partid şi circumscripții uninominale (51 deputați), în care se organizează și se desfășoară alegerile unui singur mandat de deputat în Parlament în baza votului majoritar, untr-un singur tur.

 

Înregistrarea candidaţilor

În circumscripția națională sunt înregistrați în calitate de candidați: partidele politice, blocurile electorale.

În circumscripțiile uninominale vor putea fi înregistraţi candidați din partea partidelor, din partea blocurilor electorale şi candidați independenți.

Pentru a fi înregistrat, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la alineatul precedent, un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puțin 250 și cel mult 500 alegători.

Un candidat poate reprezenta formațiunea și pe lista națională, și în cadrul circumscripției, în calitate de candidat independent;

În circumscripţia națională pragul minim de reprezentare va fi:

  1. a) pentru un partid – acumularea a cel puţin 6 la sută din voturi;
  2. b) pentru un bloc electoral – 8 la sută.

În circumscripție uninominală candidatul se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În cazul dacă se acumulează un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.

 

Câte buletine va primi alegătorul?

În cadrul oricărui scrutin, fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Fiecare vot are putere juridică egală. La alegerile parlamentare din 24 februarie, fiecare alegător va vota cu două buletine: unul pentru circumscripția națională, celălalt pentru circumscripția uninominală.

 

Votarea. Condițiile speciale ale dreptului de vot

Alegătorul votează la secția de votare din circumscripția uninominală unde îşi are domiciliul. La alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale nu participă alegătorii care nu au domiciliul în circumscripția uninominală respectivă. Astfel, la scrutinul din 24 februarie 2019 ar putea vota cu un singur buletin de vot (lista națională):

Studenții și elevii cu drept de vot. (Datele statistice oficiale arată că în anul de studii 2016­-2017, în mun. Chișinău erau înscriși la studii 66691 studenți (în universități) și 18190 elevi (în instituții de învățământ profesional tehnic post secundar), şi alegătorii ce nu dispun de domiciliu/reședință (la 31.03.2018 erau înregistrați 203 368 alegători fără domiciliu/reședință).

 

Cine şi cum ar putea folosi certificat cu drept de vot?

La alegerile parlamentare se eliberează două tipuri de certificate pentru drept de vot: pentru circumscripţia uninominală  și respective  pentru cea națională.

 

Programul calendaristic orientativ al campaniei preelectorale:

26 decembrie – începutul perioadei de înregistrare a concurenților (60 zile).

26 decembrie 2018 – 4 ianuarie 2019 – perioada de constituire a Grupurilor de inițiativă (circumscripții uninominale).

Până la 24 ianuarie – depunerea dosarelor de înregistrare a concurenților.

25 ianuarie – începe campania electorală a concurenților (30 zile).

 

Reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă

Mijloacele de informare în masă au dreptul să reflecte alegerile şi să informeze publicul cu privire la toate aspectele electorale liber de orice ingerință sau amestec din partea autorităților publice, concurenților/candidaţilor electorali sau a altor entități. Observatorii, reprezentanţii candidaților și a mass-media trebuie să fie admiși la numărarea voturilor, să aibă acces la toate procesele verbale.

Informaţie pregătită de Igor Bucătaru, expert Asociația „Promo-LEX”

Foto simbol din arhiva CUVÂNTUL-ui

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL va asigura accesul în paginile ziarului şi pagina electonică cuvintul.md a publicităţii tuturor participanților la alegeri, în conformitate cu contractele încheiate.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker