OrheiPolitic

Guvernul a fost în dialog cu orheienii

Guvernul în frunte cu Pavel Filip a efectuat vineri o vizită în raionul Orhei. Întrunirea la care au participat peste 500 de orheieni din municipiu şi satele raionului s-a desfăşurat  în Centrul de Cultură ”Andrei Suruceanu”, cea mai mare sală din raion şi a fost însoţită de măsuri sporite de securitate. La intrare în Centru au fost instalate două cadre de detectare a metalelor, de asemenea erau prezenţi o mulțime de polițiști. Anul trecut P.Filip s-a întâlnit cu vreo 60 de factori de decizie, aleși locali și funcționari din raionul Orhei în sala Bibliotecii Raionale ”A.Donici”. Anul acesta, după cum a remarcat premierul, Guvernul a trecut la o nouă modalitate de dialiog cu cetățenii.

La întrunirea de vineri au participat factori de decizie și aleși locali, angajați ai instituțiilor publice din municipiul și raionul Orhei.

 

”Venim în raioane, de regulă în zilele de vineri, pentru a ne întâlni cu lumea, mergem în localităţi ca să reușim să comunicăm cu mai mulţi cetăţeni. După aceste întrevederi se elaborează un plan de acțiuni, care se coordonează cu autoritățile locale. Avem multe probleme moștenite de la alții şi care trebuie rezolvate: pensii mici, drumuri rele, lipsa locurilor de muncă, lipsa cadrelor didactice în localitățile rurale, lipsa locuințelor etc.”, a explicat prim-ministrul.

Pavel Filip s-a referit şi la unele rezultate ale guvernării: “Ne-a reușit să asigurăm o stabilitate care ne este garantul unor activități eficiente. În 2016 am avut o creștere economică de 4%, în 2017 – de 4,5%, iar în anul curent acest indicator va fi de 5,2%. Sistemul financiar-bancar este destul de stabil, datorită cărui fapt banca ”Transilvania”,  BERD au investit  cote serioase în ”Victoriabank”, ”Moldova-Agroindbank” etc”.

Prim-ministrul Pavel Filip a trecut în revistă și alte acțiuni ale Guvernului, numindu-le reforme care, în opinia sa, sunt orientate spre îmbunătățirea mediului de afaceri, asigurarea stabilității financiare și schimbărilor în domeniul social. De exemplu, premierul a accentuat că în continuare nici o școală din țară nu va mai fi închisă, iar unele vor fi redeschise.

”Vom veni cu o viziune nouă, astfel, încât să avem școli funcționale, profesori calificați, pentru că acesta este viitorul Republicii Moldova. Trebuie să punem accentul pe educație și să ne concentrăm pe industriile cu valoare adăugată înaltă”, a precizat premierul.

Filip a mai promis că în viitorul apropiat vor fi majorate pensiile pentru persoanele cu dizabilități.

După discursul premierului, președintele raionului Tudor Golub a prezentat un raport de activitate, în care a constatat realizările Consiliului Raional Orhei în ultimii patru ani, dar și problemele existente.

A urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri. Vasile Cojocaru, locuitor al comunei Pohrebeni, a invocat starea precară a drumului Chiperceni-Izvoare, care pe timp de zloată devine impracticabil. Pavel Cucuruzean, șeful  Secției Construcții, i-a solicitat şefului Executivului să contrubuie la trecerea în gestiunea raionului a 5 drumuri neînregistrate și includerea în proiectul ”Drumuri bune-2” a patru sectoare de drumuri regionale. Valeriu Covaș, avocat și consilier raional, a propus ca pentru judecătoria de circumscripţie să fie adaptat sediul ”Moltelecom-Orhei”, diminuând astfel cheltuielile pentru edificarea unei noi clădiri. Avocatul a mai optat pentru intensificarea relațiilor economice între cele două maluri ale Prutului și revenirea la județe. Andrei Stratulat, director–interimar al IMSP ”Spitalul raional Orhei” a invocat necesitatea procurării unui aparat Roentgen pentru instituție.

Referitor la drumul Chiperceni–Izvoare a vorbit ministrul infrastructurii Chiril Gaburici, care a făgăduit că va vizita localitățile respective pentru a se documenta.

Dl Filip a salutat ideea construcției Autostrăzii Unirii, care urmează să pornească de la Târgu Mureș și să traverseze Prutul:

”Am vorbit cu doamna prim-ministră Dăncilă, cu președintele Iohannis referitor la construcția autostrăzii respective, am convenit să mergem pe fapte concrete de conectare a infrastructurii ţărilor noastre. Până la sfârșitul anului 2019 R.Moldova va avea posibilitate să se alimenteze în proporție de 100 % cu gaze românești, există deja un proiect avansat de alimentare cu energie electrică prin conexiunea de la Isaccea spre Vulcănești și Chișinău, în trei ani proiectul poate fi deja materializat. Alte proiecte ar semnifica construcția altor poduri peste Prut, conectarea la sistemele românești de apă potabilă. Mai avem o înțelegere privind controlul comun la  frontiera de la Prut, care urmează să fie pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie anul viitor”, a declarat Pavel Filip.

Referitor la reforma teritorial-administrativă premierul a precizat că asupra conceptului acesteia lucrează două echipe de experți.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, Cancelaria de Stat urmează să elaboreze un plan de acțiuni privind soluționarea problemelor abordate în cadrul vizitei.

Conform agendei, vizita cabinetului de miniștri în raionul Orhei a inclus și întrunirea în teritoriu a oficialilor cu cetățenii. Astfel, Pavel Filip, miniștrii, secretarii de stat s-au deplasat în comunitățile raionului Orhei, unde au examinat în dialog cu localnicii diverse probleme actuale și soluțiile de depășire a acestora.

Prim-ministrul a avut un dialog cu localnicii din satele Peresecina și Camencea, potrivit cărora cele mai actuale probleme ale acestor localități ar fi lipsa sistemelor de apă și canalizare, unor practici eficiente de  management a deșeurilor, drumurile proaste. Premierul i-a asigurat pe cei prezenți că pentru anul 2019 una din inițiative este și aprobarea de master-planuri pentru construcția sistemelor de apă și canalizare în localități, dar și pentru managementul deșeurilor solide, va fi continuat Proiectul ”Drumuri bune pentru Moldova”.

După dialogul cu cetățenii premierul Pavel Filip a avut o misiune mai specială la casa-muzeu „Alexandru Donici”. Oficialul a donat muzeului un set de documente autentice, scrise de cunoscutul fabulist. O parte din acestea au fost oferite de Arhivele Naționale ale României, iar alta – de Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova. De asemenea, premierul a oferit în dar bibliotecii muzeului un lot de cărți.

În cadrul discuţiilor agenţii economici din teritoriu au sesizat autorităţile republicane despre lipsa unei pieţe interne normale de desfacere a produselor agricole; problema curățării de buruieni a terenurilor agricole nelucrate; impozitarea excesivă la vamă a tehnicii agricole performante de import; deficienţele în accesarea granturilor europene; pierderile solide înregistrate de agenţii economici în urma deconectării obiectelor de producție de la energia electrică; modalitățile discutabile de acordare a subvențiilor ș.a., înaintând  propuneri privind depășirea acestor dificultăți, transmite sursa citată.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker