Centenarul Marii UniriEvenimenteOrhei

Brăduțul Unirii, plantat la bustul lui Ion Pelivan

Doctorul în economie, scriitorul Vasile Şoimaru (în dreapta) şi primarul de Pelivan Ion Gamarţ au plantat brăduţul lângă bustul lui Ion Pelivan.

 

Luni, în regiunea Orhei, a fost plantat primul brăduț al Unirii. Pomul de un an a fost adus din Biviciorii Mari, județul Cluj, de către Vasile Șoimaru, doctor în economie, publicist și scriitor şi a fost plantat la bustul lui Ion Pelivan din fața primăriei comunei Pelivan, primul monument ridicat în regiune în memoria unuia dintre fruntaşii Unirii.

Evenimentul a adunat mai multă lume. În fața elevilor, pedagogilor și sătenilor Vasile Șoimaru a povestit istoria acestui brăduţ. Acum 100 de ani, în 1918, Ioan Rotar, atunci primar de Biviciorii Mari, a adus de la Alba Iulia, metropola Unirii, un brăduț de un an, pe care l-a sădit chiar în fața casei sale. Acum pomul are 30 de metri. Ioan Rotar, nepotul acelui primar, care are acum 75 de ani, a lăsat să crească din cucuruzii bradului de la 1918, peste 100 de puieți, pe care a decis să-i doneze localităților din Basarabia care au votat în anul acesta Unirea cu Țara.  Astfel, Vasile Șoimaru, însoțit de fruntași pro-unioniști, a adus deocamdată prima partidă de brăduți, pentru a fi plantaţi în localitățile care au tangență istorică cu Marea Unire:

”Opțiunea noastră pentru Pelivan, satul care din 1932 a fost ctitorit de către membrul Sfatului Ţării Ion Pelivan, pe atunci senator în Parlamentul României, n-a fost întâmplătoare. Or, nimeni din înaintașii noștri n-a făcut atâta pentru Basarabia cât a făcut Ion Pelivan. Este important că înaintaşul este onorat în satul care-i poartă numele tot așa ca și la baștina sa, în satul Răzeni. Iată de ce ne-am zis că un brăduț adus de dincolo de Carpați, unde s-a făcut Marea Unire, trebuie să crească în comuna dumneavoastră”, a explicat Vasile Şoimaru.

Parlamentara Maria Ciobanu, care a participat la activitate, a chemat elevii prezenți să fie destoinici de înaintaşii acestui meleag:

”Am aflat lucruri extraordinare despre Ion Pelivan care, senator fiind, a reacționat sufletește, ajutând sătenii localităţii dumneavoastră, nimeriți la nevoie acum 86 de ani, exemplu pentru fiecare ales de către  popor. Păstrați acest brad or, veți avea posibilitate să vă mândriți că ați fost martori vii la sădirea lui”, a remarcat deputata.

Pomul a fost plantat de către Ion Gamarț, primarul de Pelivan și Vasile Șoimaru, fiind ajutaţi de elevii Gimnaziului ”Ion Pelivan” din localitate. Dl Gamarț a declarat sătenilor că este profund impresionat de gestul oaspetelui de la Chișinău:

”Localitatea noastră, cu cele mai multe simboluri ale Unirii în ținutul Orhei,  primeşte cu bucurie acest brăduț, care urmează să străjuiască bustul marelui înaintaș. Satul Pelivan, după dezghețul hrușciovist a devenit vatră pentru foști deportați de diferite etnii întorși din Siberia. Acest brăduț va fi încă un monument viu al Marii Uniri”, a spus primarul.

Vasile Șoimaru a donat Gimnaziului două hărți – una, editată în anul 1916, care s-a aflat pe masa fiecărui deputat al Sfatului Țării care la 27 martie 1918 a votat Unirea cu România; alta, editată în 1924, reprezintă  România Mare. Ambele hărți au fost reieditate recent cu contribuţia lui Ghenadie Talmațchi, om de afaceri de la Chișinău, director de tipografie și urmează să ajungă în toate școlile din republică. Dl Șoimaru a mai donat şcolii și un lot de  carte.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker