Electorala 2019Evenimente

Concomitent cu alegerile parlamentare va avea loc şi un referendum consultativ

La 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentarilor, va avea loc și un referendum consultativ. Potrivit unei hotărâri a Parlamentului, votată în ultima ședință deplină a actualului Legislativ de 53 de deputaţi din majoritatea de guvernare, în ziua alegerilor parlamentare, pe lângă cele două buletine de vot alegătorii vor mai primi un buletin în care vor fi invitați să răspundă (“pentru” sau “contra”) la două întrebări. 1. ”Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” 2. ”Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”

Opoziția a criticat dur modul în care a fost promovat proiectul privind desfăşurarea referendumului consultativ și spune că acesta a fost promovat şi votat pe ascuns.

„Este corect să băgați într-un proiect întrodus la Comisia socială amendamentul privind modificarea Codului electoral ce permite modificarea legii astfel ca referendumul să fie organizat concomitent cu alegerile? Pe ultima sută de metri asistăm la o mașinărie odioasă care va duce la un eșec democratic lamentabil”, a comentat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Proiectul a fost semnat de mai mulți deputați din coaliția de guvernare, care însă recunosc că nu prea știu deocamdată care va fi mecanismul de revocare a deputaților, a mai spus deputatul.

„Cum veți stabili că deputatul nu și-a îndeplinit obligațiile? Că nu a votat pentru un partid sau un oligarh sau cum…”, l-a întrebat deputatul PL Lilian Carp pe Sergiu Sârbu, cel care a prezentat proiectul de la tribuna centrală.

„Să nu ne grăbim. La această etapă doar întrebăm poporul, apoi vom analiza practica internațională”, a răspuns Sârbu.

Dacă referendumul va avea succes, realizarea acestor obiective va fi posibilă peste 4 ani, adică peste o legislatură. Președintele Igor Dodon a promulgat hotărârea cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ pe 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Hotărârea a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker