Evenimente

Conacul familiei Lazo – redeschis cu o nouă expoziţie

O filă din istoria Basarabiei vizează familia Lazo, o străveche familie moldovenească, de nobili, cunoscută din secolul al XV-lea. Ea a dat pe parcursul secolelor numeroase personalităţi de cultură și știință, militari și juriști, oameni de stat, scrie or.md. Pe 2 decembrie 2018 a fost redeschis după renovare Conacul familiei Lazo din comuna Piatra, o perlă a stilului arhitectural apropiat de cel al caselor țărănești (în imagine).

La ceremonia de inaugurare au participat secretarul de sat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, președintele raionului Orhei, Tudor Golub, primara de Piatra, Angela Cazac, directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, săteni.

În noua expoziţie este prezentată ambianţa materială şi morală a câteva generaţii ale acestei familii, specifice epocilor  lor.

Ultimii proprietari ai acestui conac au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții „eroului legendar” al războiului civil din Rusia, Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a funcţionat școala, iar în 1967–68, după transferarea școlii în sediul nou, conacul a fost reconstruit și transformat într-un muzeu dedicat lui Serghei Lazo, fiind și filială a Muzeului Național de Istorie.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker