Social

”Pomul regal” dă viață tradiției nucului 

Lilian Florea (în stânga) şi Petru Copacinschi, specialist la întreprinderea „Pomul Regal” la expoziţia „moldagroteh-Farmer” 2018.

 

Lilian Florea a ales să cumpere 130 de ha de pământ la Ineşti şi să înfiinţeze aici o pepinieră şi o plantaţie  de nucari. Tânărul antreprenor crede că nuca trebuie să devină produsul strategic pentru Republica Moldova.

L-am cunoscut pe Lilian Florea la întrunirea reprezentanților administraţiei publice locale din raionul Telenești cu dl Pascal Deunf, ambasadorul Franței în Republica Moldova. Lilian Florea este managerul firmei ”Pomul regal”, care a plantat nucari pe 130 de hectare la Inești, iar mesajul său a fost cel mai bine înțeles de către prezență. Or, nucile pentru Republica Moldova sunt un produs tot atât de important precum cafeaua pentru Brazilia, lucru care trebuie să fie conștientizat de toată lumea din simplul motiv că acest produs totdeauna va fi solicitat pe piața mondială, spunea Lilian.

Întreprinderea ”Pomul  regal” produce puieți de nuc, oferă servicii de consultanță vizavi de plantarea livezilor. Ar fi bine dacă concetăţenii noştri ar avea măcar 2-3 nucari acasă or, nucile conţin acizi grași omega-3 foarte necesari, pe care organismul uman îi valorifică definitiv spre deosebire de acizii grași din untura de pește, a mai remarcat managerul.

Următoarea întâlnire cu Lilian am avut-o la expoziția din anul curent ”Moldagroteh-Farmer”, unde dumnealui demonstra pe lângă puieți și două coșuri cu nuci, coaja cărora era de duritatea hârtiei, iar miezul – alb şi cu aromă de alune prăjite. Era vorba de cele două soiuri de nucari ”Chandler” și  ”Fernor” aduse din SUA şi plantate la Inești, unde s-au adaptat bine.

Lilian este originar din satul Sireți, raionul Strășeni. Dumnealui spune că de mic a avut un respect deosebit față de acest pom:

”Nuca, în închipuirea mea, se aseamănă mult cu românul nostru, iubitor de glie.  Sădește-l în sol străin și va tânji mult după pământul său, de cele mai dese ori nu va face fructe. Or, este nevoie ca nucarul să aibă alături un nucar de alt soi, cu care s-ar poleniza pe cale aeriană. Roada mai depinde de condiţiile climaterice. Dacă mai ales în timpul înfloririi sunt scăderi bruște de temperatură sau ploi reci – nu prea aştepta roadă bună. Proprietarul neinițiat, de regulă, intră în panică, dar dacă cunoști particularitățile cultivării nucului mai lesne poți face față problemelor”, spune antreprenorul.

La Inești a cumpărat 130 de hectare, pe care a plantat puieți tineri de nucari, de soiuri dife-rite, conform tehnologiei. Aici are şi o pepinieră unde creşte nucari altoiţi pe portaltoi adus din Turcia:

”Eu nu încetez să-i sfătui pe potențialii noștri beneficiari să sădească nucari pe terenurile lăsate în paragină. Nu doriți să procurați nucari de soi – luați un tobultoc de nuci care vă plac și sădiți-le cu sapa! Dar cel mai bine e să plantaţi nucari de soi! Nucul începe să dea roadă de la trei ani, iar ulterior de la un hectar puteți obține un beneficiu de peste 10 000 de euro, ceea ce nu este rău deloc”, afirmă Lilian.

Am mai aflat că denumirea firmei ”Pomul regal” nu este întâmplătoare:

”Junglans regia”- pomul regal, astfel numeau nucul romanii. Sub această denumire nucul este înregistrat şi în cataloagele botanice.

Ludmila Manole, primara de Ineşti apreciază relaţiile cu administraţia firmei „Pomul regal” drept foarte bune:

”Noi câteodată avem rezerve când cineva din afara satului cumpără pământ, iniţiază afaceri. Lilian Florea cu echipa lui a spulberat aceste temeri din start. A angajat  persoane din partea locului, în deosebi femei, care-s mai vulnerabile la șomaj, le-a instruit, le-a asigurat condiții normale de muncă. Întrucât între timp echipa de fotbal a satului a rămas fără sprijin, dumnealui a asigurat-o cu echipamentul necesar.  Nu am fost refuzați niciodată de către administraţia întreprinderii de câte ori ne-am adresat după ajutor”, a menţionat primara.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker