Centenarul Marii UniriEvenimente

Teodor Herța, deputatul şi primarul

Teodor Herța s-a născut la 2 februarie 1891, în comuna Alcedar, judeţul Orhei. Agricultor, primar, boier și deputat în Sfatul Țării, organismul care a exercitat puterea legislativă în Republica Democratică Moldovenească în perioada 1917-1918. A fost cel mai mare băiat din familie, având un frate mai mic, Vasile Herța, boier și el în comuna Alcedar.

Familia Herța se trage dintr-o viță de răzeși care s-au remarcat prin vitejie în lupta împotriva turcilor pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Drept răsplată, prin hrisov domnesc, ei au fost împroprietăriți de domnitor cu terenuri în zona județului Orhei. Bărbații familiei Herța aveau respectul celorlalți membri ai comunității și erau numiți „căpitan Vasilică” sau „căpitan Toderică”. În cazul a diverse conflicte apărute între săteni, aceștia se duceau la: „căpitan Toderică” sau „căpitan Vasilică” și acolo erau sfătuiți cum să rezolve disputele, doar cei care nu erau mulțumiți de soluția dată mergeau la judecătorie, puțini fiind aceștia.

Tânărul Teodor a făcut armata în garda personală a ţarului Nicolai al II-a. După întoarcerea la vatră a fost ales deputat în Sfatul Țării. A fost căsătorit și a avut 2 copii, un băiat pe nume Alexandru și o fată Alexandra. Băiatul nu a fost căsătorit cât a locuit la Alcedar, în schimb fata a fost măritată cu preotul-cântăreț Nicolae Ioan Porubin care a slujit în parohia Alcedar în perioada 1948 – 1953, după care a plecat la soția sa în România.

Familia Herța a locuit lângă fosta baie a comunei Alcedar, în casa unde a locuit ulterior Axentie Calugher. În perioada 1920 – 1930 Teodor Herţa a fost primar al comunei Alcedar.

Din spusele consăteanului Ion Bumbac, născut în anul 1929, primarul Herţa mergea prin sat și spunea cu mândrie la lume „eu v-am unit”,  lumea mulțumindu-i pentru acest fapt, dar și pentru ajutorul pe care acesta îl acorda consătenilor.

Ultimii ani petrecuți în comuna Alcedar și plecarea de aici a fost în modul următor:

Începându-se cel de al Doilea război mondial și ocupând forțele ruse Basarabia, în 1940, domnul Teodor s-a refugiat în România, familia lui rămânând la Alcedar. După plecarea ruşilor boierul Teodor revine acasă, dar după aceea se retrage cu întreaga familie în România. Care a fost soarta de mai departe a dumnealui şi a familiei noi nu cunoaştem.

Vasile  Bumbac, student la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker