InvestigațiiȘtiri

Donatorii partidelor: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”// RISE

În prima jumătate a anului 2018, partidele parlamentare au acumulat în bugetele proprii un total de aproape 8,7 milioane de lei. Și asta doar din donații culese de la persoane fizice.

RISE Moldova a mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și a analizat listele nedepersonalizate ale donatorilor și prezintă topul celor mai generoase persoane care și-au scuturat buzunarele în numele partidelor parlamentare.

Printre sponsori se regăsesc deputați care au făcut voluntariat luni de zile, primari care au jertfit pe altarul partidelor practic salariul anual și zeci de angajați de la anumite instituții de stat.

În toate democraţiile partidele politice beneficiază de donaţii din partea businessului şi a cetăţenilor. Republica Moldova nu este o excepţie la acest capitol, doar că aici, în condiţiile în care salariul mediu pe economie de-abia ajunge la 6.000 de lei pe lună, și o donație de 10.000 de lei presupune o curățenie generală prin buzunare.
Conform datelor Agenției Servicii Publice, în Registrul de stat al persoanelor juridice sunt înregistrate 61 de partide și organizații social-politice, dintre care doar 38 au prezentat rapoarte financiare pentru prima jumătate a acestui an. Din cele 38, doar 13 partide au completat lista donațiilor primite de la persoane fizice, în timp ce majoritatea au indicat valoarea „0”.

PDM // CASH „DE PESTE HOTARE”

În primul semestru al anului 2018 cei mai mulți donatori s-au înghesuit la ușa Partidului Democrat (PDM). În număr de circa o mie de persoane, aceștia au virat în bugetul democraților un total de peste 5,6 milioane de lei. Toți banii au venit în formă de cash.

De menționat că, în perioada de referință, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, liderul PDM, n-a cheltuit oficial niciun leu pentru finanțarea partidului. Și, în general, în lista donatorilor lipsesc cu desăvârșire nume grele din conducerea de vârf a formațiunii, cum ar fi premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, deputații Dumitru Diacov și Marian Lupu sau fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

La schimb în top găsim primari și chiar medici care au donat formațiunii mai bine de jumătate din venitul oficial.

Locul întâi e împărțit între Vladislav Rusu și Valeriu Boișteanu, care au virat în favoarea partidului de guvernământ câte 55.000 de lei, sumă echivalentă cu aproape nouă salarii medii pe economie în 2018. Cu Rusu, care se prezintă drept angajat al unei subdiviziuni din Hâncești a Agenției Servicii Publice, nu am reușit să luăm legătura, iar pentru Boișteanu, care e primar în s. Tomai din r. Leova, donația respectivă înseamnă aproape 70% din venitul declarat în 2017.

Valeriu BOIȘTEANU: Pe mine mă ajută rudele de peste hotare, iar eu, la rându-mi, ajut partidul. […] În schimb aștept, de exemplu, drumuri reparate. Da, eu sunt conștient că drumurile nu sunt construite de partid din banii proprii, ci de Guvern, din impozitele contribuabililor. Totuși anume democrații au venit cu inițiativa „Drumuri bune pentru Moldova”.

Anatolie Ceban, primarul s. Pererâta din r. Briceni, a jertfit partidului 50.000 de lei, o sumă echivalentă cu salariul său pentru 10 luni. În discuţia cu reporterul RISE Moldova acesta, la fel, a dat asigurări că „nu erau doar banii mei. O parte din bani i-am primit de la prietenii de peste hotare”.

Anatolie Guțu, medicul-șef al Spitalului raional Edineț, a renunțat la salariul său pentru aproape trei luni pentru a fi în stare să pună la dispoziția PDM suma de 40 de mii de lei. La schimb „nu aștept nimic… aștept ca totul să fie bine. […] Și în general, știți ce – am donat și Dumnezeu cu dânșii”.

Printre donatorii democraților se regăsesc numeroși angajați de la diverse instituții de stat. De la Moldtelecom, spre exemplu, zeci de salariați au fost dispuși să doneze partidului între 1.000 și 30 de mii de lei.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker