Social

„Frăția teleneștenilor de pretutindeni” îşi susține baştina

Mai patrioți decât localnicii

De la un timp orașul Telenești este polul evenimentelor pozitive în ce privește implementarea unor proiecte investiționale care mișcă viața întregii regiuni Orhei înainte. Aşa crede mai multă lume din teritoriu. De la 2011 încoace, adică de la venirea în fruntea Primăriei Teleneşti a lui Vadim Lelic, aici au fost implementate proiecte în valoare de peste 70 milioane de lei, investiţii din surse financiare străine, în special venite prin PNUD-Moldova, plus contribuția autorităţilor publice locale și a cetățenilor.

Duminică, la Telenești, a avut loc inaugurarea unui complex sportiv de cartier în zona de sud-est a urbei. Evenimentul a fost precedat de adunarea de dare de seamă anuală a Asociației băștinașilor din oraş,  numită „Frăţia teleneştenilor de pretutindeni”. Asociația a fost creată în luna mai anul trecut, în frunte cu teleneşteanul Mihai Roșcovan, cunoscut om de afaceri. Tudor Bogdan, unul din activiştii „Frăţiei”,ex-șef al Direcţiei judeţene Învăţământ Orhei, mai apoi şi vicepreședinte al raionului  Telenești, îmi spunea înaintea ședinței că, odată creată, asociația s-a pus pe muncă:

”Noi, teleneștenii din diaspora, stabiliţi în alte localităţi din R. Moldova, dar şi în Israel, Italia, Rusia, etc., rămânem patrioți ai baștinii şi vrem să contribuim la prosperarea ei”.

 

Asociația are peste 1500 de susținători

Asociația băştinaşilor a totalizat realizarea proiectului privind construcţia complexului sportiv, demarată în vara anului curent. Primarul de Teleneşti, Vadim Lelic a mulţumit tuturor celor care au contribuit la implementarea proiectului.

Dl Roșcovan a relatat că planul de acţiuni prevăzut pentru perioada de 1,5 ani a fost realizat în întregime. Raportorul a adus şi exemple: cinci elevi de la Gimnaziul ”Mihai Eminescu”, trei elevi de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” şi trei de la Gimnaziul Mihalașa au fost menționați din partea Asociaţiei cu premii; a fost organizat un concurs dedicat memoriei victimelor Holocaustului de la Telenești, sponsorizat de Menahem Vanboim, teleneștean stabilit în Israel, directorul revistei ”Teleneștskaia ulița”, pe care o editează acolo. 22 de elevi dotați din familii social-vulnerabile beneficiază de burse. La edificarea compexului sportiv a contribuit toată diaspora, a menţionat  dl Roșcovan.

Preşedintele „Frăţiei” a mai menționat că, prin intermediul paginii sale de pe reţelele de socilizare, Asociația a reunit 1500 de persoane din Teleneşti care trăiesc în Europa, Orientul Apropiat și America. Astfel au fost colectaţi peste 1 milion 160 mii de lei, care apoi au fost valorificați pentru diferite acțiuni la baştină. 

”La moment din „Frăţie” fac parte peste 700 de persoane“, a precizat dl Roşcovan.

La ședința de duminică a fost realeasă conducerea Asociației, în funcţia de  președinte rămânând tot Mihai Roşcovan. 

Cel mai modern complex sportiv de cartier

Noul complex include terenuri de minifotbal, baschet și volei, care au şi fost probate de iubitorii de sport.

La festivitatea de inaugurare a obiectivului, calificat de către Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești, drept ”cel mai modern complex sportiv de cartier din țară”, s-a adunat mulţime de lume. În alocuțiunea sa Vadim Lelic a remarcat că acest complex nu este unicul obiect edificat la Telenești în ultimii ani: s-a construit o nouă stație de epurare a apelor reziduale; staţia termică a unei grădinițe a fost reutilată să funcţioneze pe bază de biomasă; au fost reparate toate drumurile din oraș; se dă în folosință o secție de confecții cu 200 de locuri de muncă etc. Totuși istoria complexului sportiv este una deosebită datorită implicării plenare a băștinașilor:

”Bugetul proiectului a fost de peste un milion de lei, dintre care peste 100 000 constituie contribuția băștinașilor. Peste 300 000 de lei ne-a acordat Guvernul Elveției, 414 000 – Primăria Telenești, 176 000 – Federația Moldovenească de Fotbal. „Frăția” a demonstrat că este în stare să facă lucruri mari în numele prosperării baştinei” a remarcat dl Vadim Lelic.

Valeria Eșanu, reprezentanta PNUD-Moldova, sub egida căruia a fost implementat Proiectul ”Migrație și Dezvoltare Socială”, din care face parte și construcția complexului de la Teleneşti, a apreciat în mod deosebit contribuția băștinașilor:

”Avem multe asemenea proiecte în care este stipulată şi participarea cetățenilor, dar dumneavoastră ați demonstrat că sunteți cei mai buni. Am fost impresionată de campania desfăşurată pe reţelele de socializare, unde au fost menționaţi practic toți acei care au contribuit la proiect. Iar 20 din cei peste 200 de donatori au dorit să rămână anonimi”, a remarcat dna Eșanu.

După tăierea panglicii de către Valeria Eșanu, Mircea Ciobanu, reprezentantul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal și Mihai Roșcovan, a avut loc un meci de minifotbal cu participarea echipei localnicilor și celei a originarilor din Telenești, iar interpreții Costi Burlacu și Andrei Țurcanu, băştinaşi chiar din cartierul respectiv, au prezentat un  concert.

Dl Nicolae Nastas, secretarul CO Telenești și secretarul Asociației băştinaşilor a ţinut să-mi arate planul de activitate pentru decembrie 2017 – decembrie 2018. „Frăţia” prevede să organizeze campanii de ajutorare a “teleneștenilor remarcabili” ajunşi în situaţii dificile, să stimuleze în continuare elevii dotați, să co-lecteze fonduri pentru pro-iectele lansate de primărie, etc. ”De când s-a constituit Asociația, la Primărie parcă s-a deschis a doua respirație. Prin valorificarea energiei creatoare a băștinașilor, se soluționează diverse probleme, se consolidează relaţiile dintre diaspora şi membrii comunității”, ne-a spus dl Nastas.

Ion Cernei                                                                                     

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker