SocialȘtiri

„File din istoria satului Ţareuca”

Aşa se numeşte lucrarea asupra căreia a muncit dna Eugenia Margină, ex-profesoară şi directoare de şcoală timp de 35 de ani în acest sat, în colaborare cu Raisa Andronic, Elena Burlacu, ana Burduja şi Tatiana Macovei. Pe 30 noiembrie c., în ajunul centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, într-o atmosferă de suflet, cartea a fost lansată întru eternizarea istoriei satului Ţareuca, parte a istoriei care a fost scrisă de către părinții, buneii și străbuneii noștri, fiindcă este bazată pe istoriile de viață ale țareucenilor.

Prin apariția acestei cărți, Eugenia Margină şi-a realizat un vis – de a așterne pe hârtie istoria satului, care cu ani în urmă a primit-o ca pe un copil al său…

Am contribuit la realizarea acestui vis în cadrul proiectului „Comunități care învață”, implementat de AO „Nufărul”. Datorită muncii depuse de autoare, eforturilor participanților la proiect și sătenilor, a fost posibilă colectarea materialului, iar datorită sponsorilor am editat cartea. Sunt sigură, că fiecare din locuitorii satelor Ţareuca şi Ţahnăuţi își regăsește în această carte părinții, buneii, rudele, profesorii și, desigur, copilăria care și acum mai aleargă zveltă și neastâmpărată pe toate dealurile localității.

„Este un eveniment remarcabil pentru comunitate faptul apariției cărții ”File din istoria satului Țareuca”. În veacul emigrației masive a populației, generațiile viitoare vor avea o sursă de inspirație și cunoaștere a istoriei locale. Studiază trecutul pentru a înțelege viitorul”, ne-a amintit spusele lui Confucius dna Alexandra Socol, șefa Bibliotecii Publice ”Afanasie Talpă” din s. Țahnăuți, parte a comunei Ţareuca.

Felicitări doamnei Eugenia Margină și echipei pentru apariția cărții „File din istoria satului Țareuca”, un  exemplu demn de urmat! Lucrarea se va păstra în bibliotecile din satele Ţareuca şi Ţahnăuţi.

Liuba Stavinschi, directoarea Asociaţiei Obşteşti „Nufărul”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker