Centenarul Marii UniriEvenimente

Lecție pentru copiii de la Sânmihai

Centenarul Marii Uniri a fost pentru elevii școlii noastre  în acest an o lecție de istorie altfel; o lecție interactivă,  predată de profesori, părinți, bunici și toți cei care fac o comunitate să fie unică în granițele ei; o lecție  de cultură și spiritualitate, de responsabilitate și implicare civică, de renaștere a patrimoniului  tradițional; o lecție cu și despre oameni.

A fost lecția care a transformat sala de clasă într-o agora a dezbaterilor și aducerii aminte, iar școala într-un edificiu al unității și al comuniunii a respirat istoria comunei noastre care  acum 100 ani slobozită  de îmbrățișarea chesaro-crăiască adecis Unirea cu Țara… Lecție despre cum acum un secol provinciile istorice românești spulberate din hatârul marilor imperii s-au unit demonstrând că un popor poate prospera doar fiind unit în granițele Statului Național Unit…

Lecția Centenarului se apropie de sfârșit…mai sunt câteva minute şi clopoțelul sună….nu putem încheia însă fără a sintetiza ceea ce am învățat din lecția predată. Or, învățămintele lui 1 decembrie 1918 și concluziile lor sunt evidente:  românul poate fi fericit doar într-o țară unită!

Finalul lecției a fost marcat printr-o Paradă tematică la monumentul eroilor din Sânmihaiu de Câmpie edificat  în perioada înterbelică  pentru a eterniza fapta soldatului român căruia îi datorăm Unirea. Elevi, profesori, părinți, primar, viceprimar și alți cetățeni îmbrăcați în costume populare am depus flori și am intonat Imnul Național al României. Cu sufletul plin de recunoștință ne-am deplasat cu toții la Căminul Cultural unde elevii au prezentat un moment artistic dedicat Centenarului Unirii, ne-am bucurat de prezența a doi invitați speciali – eleva Nicoleta Damian, membră a Ansablului Folcloric ”Păunița” și preotul Mureșan Grigore, parohul comunei din vecinătate  care au empatizat cu valorile națiunii române prin cântecele lor.

Înainte de a suna clopoțelul de final al orei de istorie au fost prezentate o poveste digitală a istoriei frământate din comună a profesorului  de istorie Budăcan Ionuţ și  Profilul actual al comunei prezentat chiar de primarul  Mate Ioan.

…S-a sunat …să începem să visăm, să acționăm și să continuăm istoria României care poate fi istoria fiecăruia dintre noi. Ne-am gândit la viitor – ce  vor aniversa urmașii nostril în 2118? Probabil 200 de ani de la Marea Unire şi 100 de ani de la o moștenire începută în acest an, continuată astăzi, de visul fiecărui participant din această sală.

Ana Moldovan, directoarea școlii gimnaziale din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud – pentru CUVÂNTUL

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker