Centenarul Marii UniriEvenimente

Profesorii de istorie au marcat Centenarul în cadrul unei Zile metodice

Scriitorul și profesorul universitar Vasile Șoimaru a donat Liceului Teoretic „Adrian Păunescu” din Căzăneşti, în persoana directoarei Mariana Banaru, o replică a  hărții  Basarabiei din 1914, retipărită recent la Chișinău, după care deputații Sfatului Țării au stabilit granițele ținutului care a intrat în componența României Mari, de asemenea mai multe cărți dedicate Centenarului Unirii.        

 

Ziua metodică la Istoria Românilor, organizată la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Căzănești  cu participarea profesorilor de istorie din instituțiile de învățământ ale raionului  Teleneşti a fost și un omagiu adus  Centenarului Marii Uniri. După lecția publică  elevii și dascălii lor au invocat prin scenete, versuri, cântece patriotice marele eveniment din 1 decembrie 1918.  

Centrul tuturor activităţilor a fost clasa unde dirigintă este dna Dorina Climentovschi. Maria Vleju, șefă-adjunctă la Direcţia Generală Educaţie Telenești ne–a relatat că opțiunea pentru Liceul de la Căzănești nu a fost una întâmplătoare:

”Acum 9 ani această instituție nou înfiinţată şi-a ales numele celui mai mare poet român al contemporaneității,   decizie adoptată unanim de către Consiliul Raional, ideea fiind susținută de către dl Boris Burcă, președintele de atunci al raionului. Am intuit nu numai faptul că profesorii noștri de istorie din satele raionului vor acumula mai mută experiență la metodica predării disciplinei lor. S-a dorit ca dumnealor să trăiască viața acestei insule de românism în care s-a transformat liceul de la Căzănești, care are un patron spiritual deosebit, pe Adrian Păunescu, născut la Copăceni, la 16 kilometri de Căzăneşti, pe linie dreaptă. Nu am avut lume indiferentă la acest eveniment”,  a remarcat dna Vleju.

Oaspete la Ziua metodică a fost scriitorul și profesorul universitar Vasile Șoimaru.

”Păunașii și dascălii lor au fost superbi până la lacrimi! Ei ne-au convins că REÎNTREGIREA E TOT MAI APROAPE! Adrian Păunescu, patronul lor din Ceruri, poate fi mândru de Liceul care-i poartă numele cu cinste”, a remarcat dl Șoimaru.

Amintim că acordarea numelui lui Adrian Păunescu liceului deschis la Căzănești are la bază o istorie de suflet. În anul 1943, preotul-paroh de Copăceni, azi în raionul Sângerei, Ioan Negrescu a botezat pe pruncul Adrian Păunescu, fiul cuplului de învățători de la școala primară din sat. Peste ani, în  2011, Ion Negrescu, șeful Direcţiei Generale Educaţie Telenești și nepotul acelui preot, a venit cu ideea ca noua instituție să poarte numele poetului.

Ion Cernei  

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker