Sănătate

De ce se îmbolnăvesc şi mor oamenii la Rezina?

În anul 2017, la Centrul de Sănătate Rezina au fost înregistrați 3917 pacienți cu boli ale aparatului respirator, inclusiv 2744 copii.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage alarma: peste 600 de mii de copii mor anual din cauza poluării aerului. Îngrijorarera OMS se referă în mod direct și la orașul Rezina unde, potrivit statisticii oficiale, situația în ce privește morbiditatea  şi mortalitatea de boli ale aparatului respirator este cu adevărat alarmantă. O demonstrează chiar datele Spitalului raional Rezina.

Conform informaţiei oferite de directoarea spitalului Nina Postu, în anul 2017, la Centrul de Sănătate Rezina au fost înregistrate 1173 cazuri de îmbolnăviri ale aparatului respirator la adulți și 2744 cazuri – la copii. Acești indicatori sunt aproape de două ori mai mari decât numărul total al îmbolnăvirilor înregistrate în centrele de sănătate Cinișeuți, Mateuți, Pripiceni-Răzeși și Ignăței. Directoarea spitalului a mai concretizat că cele mai frecvente patologii ale aparatului respirator sunt bronșita cronică (634 cazuri la adulți și 57 la copii), astmul bronșic  (93 și respectiv 16), iar de pneumonii cel mai mult suferă copiii (352 cazuri faţă de 90 cazuri la adulţi).

Potrivit aceleiași surse, la finele a. 2017, în raion erau înregistrate 658 cazuri de patologii oncologice, dintre care 458 cazuri – la Centrul de sănătate Rezina.  Pentru comparație trebuie să menționăm că la sfârșitul anului 2013 aici erau înregistrate 565 cazuri de îmbolnăviri oncologice. De atunci numărul acestor patologii în raionul și comuna Rezina este în permanentă creștere. Printre acestea prevalează cancerul de trahee, bronhii, pulmoni-13 cazuri; cancerul de piele – 13 cazuri; al țesutului limfoid – 9 cazuri; cancerul de colon – 7 cazuri; cancerul de corp uterin – 8 cazuri etc.

În aceeaşi ordine de idei, un studiu realizat de Biroul Național de Statistică, la cererea Ministerului Sănătății, arată că fiecare al treilea moldovean suferă de cel puţin o boală cronică, iar în topul principalelor cauze ale morbidității sunt afecțiunile aparatului circulator, bolile aparatului respirator şi bolile aparatului digestiv.

Aceeaşi sursă precizează că cele mai multe decese provocate de bolile aparatului digestiv au fost în zona centrală a țării – Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti, Orhei, iar cele mai multe decese cauzate de maladiile aparatului respirator au fost înregistrate în raioanele Donduşeni, Briceni, Drochia şi Rezina.

Inclusiv şi în baza plângerilor cititorilor, săptămânalul CUVÂNTUL mai mulţi ani bate alarma vizavi de această problemă. În opinia locuitorilor din zona oraşului Rezina, gradul înalt de îmbolnăviri ale aparatelor circulator, digestiv şi respirator ar fi provocate de emisiile nocive cu care îmbâxesc atmosfera, solul, apele cele două uzine de ciment, Uzina Metalurgică din Râbniţa, fluxul intensiv de autocamioane grele care tranzitează s. Ciorna şi or. Rezina, dar şi nivelul înalt de poluare fonică a teritoriului de către aceleaşi mijloace grele de transport. Solicitaţi să se expună asupra bănuielilor cetăţenilor privitor la cauzele gradului înalt de morbiditate şi mortalitate a populaţiei din comuna Rezina şi măsurile posibile de redresare a situaţiei, conducătorii Centrului de Sănătate Publică şi Centrului Medicilor de Familie din Rezina afirmau că pentru a face nişte concluzii corecte o instituţie specializată în domeniu ar trebui să efectueze în teritoriu un studiu complex al factorilor de risc probabili. Sesizate acum vreo 8 ani în această ordine de idei de către săptămânalul CUVÂNTUL, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului ne-au tăiat-o scurt: nu avem finanţe pentru aşa ceva!

La rândul ei, administraţia Centrului de Sănătate Publică Orhei, responsabilă şi de situaţia din raioanele Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, s-a arătat mai puţin îngrijorată de statistica expusă mai sus. Solicitat să comenteze situaţia din Rezina, Ion Bolboceanu, şeful Centrului, ne-a relatat: “În 9 luni ale anului 2018, comparativ cu perioada respectivă a anului 2017, în Rezina morbiditatea de boli ale aparatului respirator, mai cu seamă a cazurilor de pneumonii este în creştere de 1,2 ori, dintre care 72% vizează copii, care nu sunt legate de concentraţia gazelor de eşapament şi altor poluanţi din mediu, dar sunt de origine microbiană”.

Dumnealui mai menţionează că în prezent specialiştii instituţiei elaborează planul de activitate pentru anul 2019 în care vor fi prevăzute şi investigaţii de laborator a impactului poluanţilor de mediu în toate teritoriile subordonate.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker