Politic

Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor a fost adoptată cu abateri

Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor electorale a fost adoptată fără a fi respectate o serie de cerințe. Totodată, în activitatea Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale au existat mai multe carențe. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Directorul de programe “Promo-LEX”, Pavel Postică, a afirmat că una dintre nemulțumirile față de activitatea Comisiei este faptul că nimeni în afară de membrii Comisiei nu a avut acces la materiale. Potrivit lui, chiar dacă au fost făcute mai multe propuneri de către reprezentanții societății civile, niciuna dintre ele nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședințelor comisiei și nu a fost discutată. „Au fost făcute abateri de la planul inițial de activitate, nu știu din care considerente, procesele verbale ale ședințelor nu au fost publicate decât trei dintre ele care au apărut în ziua apelului semnat de 11 organizații non-guvernamentale. Toate acestea permit să zicem că a fost o lipsă de transparență în activitatea acestei Comisii”, spune Pavel Postică.

Delegatul Consiliului Național pentru Participare în cadrul Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, Sergiu Ostaf, a menționat că în ceea ce privește adoptarea hotărârii privind circumscripțiile electorale de către Guvern, nu s-au respectat unele cerințe, de exemplu, trebuia publicat proiectul hotărârii cu cel puțin trei zile înainte de adoptare. „Aceasta este prima experiență. Eu n-am văzut în experiența oricărui alt membru al Comisiei capacitatea de a înțelege exact care trebuie să fie procesul”, spune Sergiu Ostaf.

Deputatul PL, Roman Boțan, consideră că pentru diasporă trebuiau să fie alocate șase circumscripții electorale și nu trei. Potrivit lui, decizia Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor nu a fost discutată înainte de a fi adoptată hotărârea de Guvern, ceea ce este încă o lovitură la adresa democrației.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close