Evenimente

Parlamentul a permis importul în R.Moldova a unor deşeuri

Parlamentul a aprobat în prima lectură importul nămolului roşu şi zgurii de furnal, pe teritoriul Republicii Moldova, operând modificările respective în unele acte legislative.

Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac a menționat, în prezentarea proiectului, că inițiativa aparține unui grup de deputați și propune de a permite importul, pe teritoriul Republicii Moldova, a nămolului roşu (reziduu de bauxită) şi zgurii de furnal (nisip de zgură), deşeuri destinate utilizării în calitate de materie primă secundară în industria de producere a cimentului, se concretizează într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Potrivit lui, în prezent legislaţia în vigoare interzice introducerea pe teritoriul țării a deşeurilor, reziduurilor de orice natură în stare brută sau prelucrată. Aceste tipuri de deşeuri nu se regăsesc nici în lista reziduurilor exceptate de la regula generală. Astfel, modificările vor permite de a legaliza activităţile de import a nămolului roşu şi a zgurii de furnal, utilizate ca adaosuri la producerea materiei finite de către întreprinderile producătoare de ciment.

Deputatul a menționat că noile reglementări au fost solicitate de producătorii de ciment din țară. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de către 78 de deputați din cei prezenți la ședință.

Amintim că în anii trecuţi în comuna Solonceni, raionul Rezina au fost înregistrate câteva cazuri când teritoriul comunei a fost acoperit cu straturi groase de praf cărămiziu. Atunci ecologiştii, analizând conţinutul apei din Nistru şi zăpezii colectate din sat au stabilit în ea concentraţii extrem de periculoase de substanţe nocive pentru om şi lumea acvatică.

Foto simbol. Sursa: viatalibera.ro

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker