ApropoEvenimente

Dodon deja întrece măsura Scrisoare deschisă adresată președintelui Igor Dodon

Am citit pe Unimedia că Igor Dodon pe pagina sa de Facebook a publicat textul unei felicitări adresate lui Vladimir Putin cu ocazia aniversării a 26-a a stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă. Deşi a fost ales doar cu voturile a unui sfert din alegătorii republicii, Dodon și-a asumat dreptul de a vorbi în numele întregului poporul, scriind: „Poporul moldovean nu va uita niciodată toate lucrurile bune pe care Rusia le-a făcut pentru noi și continuă să le facă”. În context cu această  afirmație vreau să-i adresez tov. Dodon o întrebare: care lucruri din cele enumerate mai jos pot fi considerate bune şi care ar fi fericit poporul moldovean?

 

1.Pactul Ribbentrop-Molotov și protocolul adițional secret  semnat la 23 august 1939 la Moscova prin care Rusiei i se dădea undă verde să ocupe Basarabia, fapt realizat la 28 iunie 1940.

 1. Acțiunile ce au urmat au demonstrat că Rusia are nevoie de acest teritoriu, dar nu şi de locuitorii acestui spațiu, promovând o politică de genocid cu scopul de deznaționalizare, rusificare și mancurtizare a băștinaşilor.
 2. În 1940-1941 a avut loc primul val de deportări, fiind ridicaţi intelectualii, funcționarii. Un coleg, doctorul Fetescu, mi-a povestit că șapte membri ai familiei sale au fost deportați pentru că tatăl său a fost primar nesalarizat într-un sat mic. Din cei şapte doar el unul a supraviețuit.
 3. Mobilizarea în masă din 1944 a moldovenilor în calitate de carne de tun pentru fronturile celui de-al doilea Război mondial, dintre care zeci de mii au rămas să zacă în pământ străin.
 4. Obligarea populaţiei să predea vitele, produsele agricole pentru armată, fapt care a generat în 1946-1947 o foamete crâncenă şi moartea în chinuri groaznice a zeci de mii de copii și adulți.
 5. Al doilea val masiv de deportări din 1949, când mii de oameni gospodari au fost duşi în Siberia, iar casele, averea lor – confiscate pentru pregătirea colectivizării forțate.
 6. Deportarea în anii 1950-1952 a minorităților religioase.
 7. Masacrul de la Fânâna Albă, unde sute de oameni pașnici au fost împușcați din mitraliere pentru faptul că au dorit să treacă Prutul.
 8. Închiderea mănăstirilor şi a bisericilor și transformarea lor în depozite, case pentru alienaţi etc.
 9. Înlocuirea cadrelor naţionale cu imigranţi străini, impunerea grafiei chirilice şi a limbii ruse ca limbă de stat, întrodusă obligatoriu în toate instituţiile de învăţământ, la perfectarea documentaţiei de stat. Astfel, generații întregi au crescut fără a cunoaște istoria adevărată a neamului din care fac parte, ceea ce a contribuit la mancurtizarea populaţiei.
 10. Războiul de la Nistru din 1992 cu participarea mercenarilor ruşi a separat R.Moldova în două regiuni, a semănat aici iarăşi moarte, ruini, durere şi lacrimi.
 11. Condiţiile acordului semnat în 1999 la Istambul de retragere de pe teritorul RM a forţelor armate ruse nici până astăzi nu au fost îndeplinite de Moscova.
 12. Embargouri nenumărate impuse de Moscova la produsele din Moldova, gaze scumpe.

Unimedia menţionează că președintele Dodon afirma într-un interviu oferit publicației române www.libertatea.ro: Nu. Eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antiromân. Românii sunt prieteni, frații noștri. Eu sunt antiunionist”.

O întrebare de logică pentru tov. Igor Dodon: ”Oare nu înțelegeți că frații au o singură mamă?”  Dacă sunteți sincer în recunoașterea că noi suntem frați, atunci și MAMA NOASTRĂ este una – ROMÂNIA.

Nadejda Brânzan, votantă a Declarației de Independență, Eminentă a ocrotirii sănătății

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker