Dodon deja întrece măsura Scrisoare deschisă adresată președintelui Igor Dodon
Am citit pe Unimedia că Igor Dodon pe pagina sa de Facebook a publicat textul unei felicitări adresate lui Vladimir Putin cu ocazia aniversării a 26-a a stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă. Deşi a fost ales doar cu voturile a unui sfert din alegătorii republicii, Dodon și-a asumat dreptul de a vorbi în numele întregului poporul, scriind: „Poporul moldovean nu va uita niciodată toate lucrurile bune pe care Rusia le-a făcut pentru noi și continuă să le facă”. În context cu această afirmație vreau să-i adresez tov. Dodon o întrebare: care lucruri din cele enumerate mai jos pot fi considerate bune şi care ar fi fericit poporul moldovean?
1.Pactul Ribbentrop-Molotov și protocolul adițional secret semnat la 23 august 1939 la Moscova prin care Rusiei i se dădea undă verde să ocupe Basarabia, fapt realizat la 28 iunie 1940.
- Acțiunile ce au urmat au demonstrat că Rusia are nevoie de acest teritoriu, dar nu şi de locuitorii acestui spațiu, promovând o politică de genocid cu scopul de deznaționalizare, rusificare și mancurtizare a băștinaşilor.
- În 1940-1941 a avut loc primul val de deportări, fiind ridicaţi intelectualii, funcționarii. Un coleg, doctorul Fetescu, mi-a povestit că șapte membri ai familiei sale au fost deportați pentru că tatăl său a fost primar nesalarizat într-un sat mic. Din cei şapte doar el unul a supraviețuit.
- Mobilizarea în masă din 1944 a moldovenilor în calitate de carne de tun pentru fronturile celui de-al doilea Război mondial, dintre care zeci de mii au rămas să zacă în pământ străin.
- Obligarea populaţiei să predea vitele, produsele agricole pentru armată, fapt care a generat în 1946-1947 o foamete crâncenă şi moartea în chinuri groaznice a zeci de mii de copii și adulți.
- Al doilea val masiv de deportări din 1949, când mii de oameni gospodari au fost duşi în Siberia, iar casele, averea lor – confiscate pentru pregătirea colectivizării forțate.
- Deportarea în anii 1950-1952 a minorităților religioase.
- Masacrul de la Fânâna Albă, unde sute de oameni pașnici au fost împușcați din mitraliere pentru faptul că au dorit să treacă Prutul.
- Închiderea mănăstirilor şi a bisericilor și transformarea lor în depozite, case pentru alienaţi etc.
- Înlocuirea cadrelor naţionale cu imigranţi străini, impunerea grafiei chirilice şi a limbii ruse ca limbă de stat, întrodusă obligatoriu în toate instituţiile de învăţământ, la perfectarea documentaţiei de stat. Astfel, generații întregi au crescut fără a cunoaște istoria adevărată a neamului din care fac parte, ceea ce a contribuit la mancurtizarea populaţiei.
- Războiul de la Nistru din 1992 cu participarea mercenarilor ruşi a separat R.Moldova în două regiuni, a semănat aici iarăşi moarte, ruini, durere şi lacrimi.
- Condiţiile acordului semnat în 1999 la Istambul de retragere de pe teritorul RM a forţelor armate ruse nici până astăzi nu au fost îndeplinite de Moscova.
- Embargouri nenumărate impuse de Moscova la produsele din Moldova, gaze scumpe.
Unimedia menţionează că președintele Dodon afirma într-un interviu oferit publicației române www.libertatea.ro: Nu. Eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antiromân. Românii sunt prieteni, frații noștri. Eu sunt antiunionist”.
O întrebare de logică pentru tov. Igor Dodon: ”Oare nu înțelegeți că frații au o singură mamă?” Dacă sunteți sincer în recunoașterea că noi suntem frați, atunci și MAMA NOASTRĂ este una – ROMÂNIA.
Nadejda Brânzan, votantă a Declarației de Independență, Eminentă a ocrotirii sănătății