Centenarul Marii UniriEvenimenteTelenești

De la Căzănești, Telenești la Căzănești, Ialomița, cu dorință de înfrățire    

Vasile Sârbu, primarul de Căzănești, raionul Telenești (în stânga) şi Alexandru Machiță, primarul orașului Căzăneşti, Ialomiţa, dornici de înfrăţire.

 

Locuitorii orașului Căzănesti, județul Ialomița, România i-au avut oaspeţi la o serbare închinată Centenarului Marii Uniri pe frații de peste Prut, Vasile Sârbu, primarul comunei Căzănești și Ion Tulbure, primarul comunei Târșitei, raionul Teleneşti, Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la biblioteca orășenească ”Ion Creangă”.

Oficialii şi-au exprimat dorința și bucuria de a stabili pe viitor relaţii de înfrățire a celor două localități  în vederea implementării unor proiecte comune.

„Însuși faptul că localitățile noastre poartă același nume a impresionat locuitorii din Căzăneștii Ialomiţei, unde am avut o primire extraordinară. Acorduri de înfrățire au fost semnate între Gimnaziul Târșiței și Liceul Tehnologic Căzănești. Cât priveşte autorităţile publice locale, ne-am limitat deocamdată la o intenție, deoarece decizia de a semna acordul de înfrățire trebuie s-o adopte Consiliul Orășenesc  Căzănești”, a remarcat  Vasile Sârbu, primarul de Căzănești, Telenești.

La sărbătoare cei doi primari din regiunea Orhei  au fost alături de dl Ionel Gae, vicepreşedinte al Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Machiță, primarul orașului Căzăneşti, Ilie Comaniță, scriitor, reprezentant ai Bibliotecii Județene ,,Ştefan Bănulescu”,  Ion Custură, contraamiral în rezervă, Marin Nedu, consilier județean, Manuela Zainea, inspectoare școlară generală, Mihaela Pană,  directoarea Liceului Tehnologic Căzănești, preoţi, cadre didactice, bibliotecare, consilieri locali, elevi.

Cei doi primari moldoveni au relatat audienței despre pregătirile către Centenar în spațiul pruto-nistean, în deosebi despre semnarea unor acorduri de unire cu Patria-mamă România după exemplul unor adunări de zemstvă dinaintea semnării Actului de Unire de la 27 martie  1918:

”Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreția stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligența politică remarcabilă spre țelul dorit. Nu o victorie militară a stat la temelia României mari, ci actul de voință al națiunii române”, a declarat în cadrul întâlnirii Ion Tulbure, primarul de Târșiței.

Remarcăm că localitatea Căzănești, județul Ialomița  se află în zona centrală a județului, pe malul stâng al râului Ialomița, la distanță de 32 km de municipiul Slobozia, reședință de județ și la 34 km de municipiul Urziceni. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna, cu 1677 de locuitori în unicul ei sat component, drept reședință a plășii Căzănești din același județ. Comuna a fost declarată oraș în 2004. Recensământul populației din 2011 atestă o scădere a numărului de populație de la 3551 la 3200 locuitori. Activitățile economice principale sunt producția de cereale și plante tehnice, creșterea porcinelor și păsărilor în sistem intensiv, comercializarea produselor agricole și zootehnice.

                                                   Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker