EvenimenteRezina

Ei sunt eroii noștri: Alexandru Galbur, Cristian Sârbu și antrenorul lor Ghenadie Goncear!

Echipa de robotică a BPR „Mihai Eminescu” „Just Do IT” (nr. 9 în tabelele sumare) s-a întors duminică de la competiția „SumoBotChallenge 2018”, plină de optimism și gata să continue pregătirile pentru „FIRST LEGO League 2019”.

La competiția care s-a desfășurat duminică au participat 80 de echipe din toată republica, toate de la licee și gimnazii, echipa noastră fiind unica care reprezenta o bibliotecă.

Chiar din etapa preliminară, echipa a arătat publicului că ştie ce înseamnă robotică, roboți, misiuni, programare etc., ieșind învingători în 4 din 4 reprize și acumulând numărul maximal – 8 puncte.  Au urmat 1/16 finală, 1/8 finală – în care de asemenea am ieșit învingători!

În etapa 1/8 finală, băieții, dar și noi, maturii am avut un șoc de nedescris: echipa câștigase prima repriză cu 1:0 și în a doua repriză robotul nostru la împins pe cel al adversarului până la marginea ringului și echipa de partea cealaltă trebuia să-i prindă pe ambii. Cristian Sârbu, fiind de astă parte, nicidecum nu avea posibilitate să facă acest lucru, dar ei pe al lor l-au prins, dar pe al nostru l-au lăsat să cadă jos… Clar că, fiind construit din piese lego mărunte, robotul s-a desfăcut bucățele… A fost un stres extraordinar pentru întreaga echipă, dar și pentru organizatori. Aici vreau să mulțumesc mult dnei Ionela Titirez, manageră Dezvoltare și Educație ATIC și dlui Florin Cazac, antrenor „Tekwill Academy Kids”, arbitrul principal, care au dat echipei puțin timp ca să reasambleze robotul. Cert este faptul că totuna noi am câștigat repriza, chiar și cu robotul asamblat în grabă! Echipa adversară, care a lăsat să cadă robotul, a procedat într-un final foarte frumos: au venit împreună cu antrenoarea și și-au cerut scuze.

Dar asta nu e totul. Cu cine credeți că am concurat în finală și acest lucru s-a întâmplat și anul trecut, caz într-un fel, unical: cu câștigătorii competițiilor naționale 2017, 2018 și care au luat bronzul la Competiția internațională de la Tallinn, Estonia, iar de curând – și locul I la Concursul Internaţional „Earth Rover – 2018” în domeniul sistemelor robotice mobile cu robotul humanoid – Beta – discipolii „Tekwill Academy Kids”, echipa care a câștigat și această competiție, una foarte frumoasă și plină de surprize!

Apropo, robotul nostru este micuț, nu prea extravagant. O doamnă profesoară-antrenoare de la un liceu prestigios din capitală, echipele căruia în 2016 au luat locul I la Campionatul național și ne-au reprezentat țara la cel internațional, tot ne întreba (am câștigat partida și cu ei): ce are robotul acesta deosebit în el, că câștigați rundă după rundă?… Veneau și alții să examineze robotul nostru – îl învârteau pe-o parte și pe alta, puneau băieților întrebări. Dar așa și nu au înțeles secretul…

Mulțumesc mult lui Cristian Sârbu, autorul robotului și al misiunilor și lui Alexandru Galbur, coautor. De asemenea mulțumesc mult dlui Ghenadie Goncear pentru pregătirea echipei, pentru implicare activă în organizarea transportului și litrii de benzină achitată din buzunarul propriu și  cheltuită cu noi!

Galina Davâdic, directoarea BPR ”M. Eminescu” din Rezina

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker