Economie

Munca zilierilor poate fi practicată în mod legal

În timpul vizitelor de control de stat privind respectarea legislaţiei muncii în unităţile agricole permanent apărea problema angajării şi remunerării zilierilor la diverse munci necalifcate de tipul prăşit, recoltarea roadei etc.

Până în prezent nu a existat un act normativ care ar fi reglementat exercitarea acestor activităţi.

Din luna februarie 2018 avem Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, care reglementează obiectul şi subiecţii activităţilor necalificate, domeniul de aplicare, retribuirea muncii exercitate ş.a.

Respectând clauzele acestei Legi angajatorii din agricultură vor evita folosirea muncii nedeclarate şi riscurile unor sancţiuni dure, iar angajaţii obţin posibilitatea de a se încadra legal în câmpul muncii, beneficiind astfel de toate bonusurile prevăzute de legislaţie.

Pentru a evita diverse probleme legate de utilizarea muncii zilierilor, relaţiile dintre angajatori şi angajaţi în condiţiile Legii respective ar fi bine ca atunci când apar întrebări şi neclatităţi să apelaţi la Lege sau consultaţiile colaboratorilor Inspecţiei teritoriale de muncă Orhei. Întrebările pot fi adresate direct sau prin intermediul redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL.

Mihail Taşnic, inspector de muncă

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker