Știri

Priorități realizate și restanțe cu barbă

La întrebările CUVÂNTUL-ui răspunde primarul oraşului Rezina Simion Tatarov

– Dle primar! Care au fost priorităţile administrației or. Rezina pentru a. 2018 şi sursele de finanţare a lor?

– Acțiunile administrației comunei Rezina s-au bazat pe tendința noastră de a îmbunătăţi calitatea vieții rezinenilor, ținându-se cont, desigur, de posibilitățile și competenţa noastră. Voi remarca câteva din ele:

– lucrări de reparaţie a rețelei exterioare şi interioare de apeduct şi canalizare la Grădiniţa nr.5 din Rezina – 336,1 mii lei;

– lucrări de reparaţie a str. Pirogov, căilor de acces spre Grădiniţa nr. 2, blocurile locative nr. 1, 2, 3, 4, 5 din acest cartier – 1101,2 mii lei;

– reparația căilor de acces către blocurile locative nr. 10, 12, 14, 16, 18, 20 din str. 27 August şi nr. 2, 4, 6, 8 din str. Basarabia – 1730,9 mii lei;

–  reparaţia str. Tinereţii – 429,8 mii lei;

–  construcţia gazoductului de presiune medie din satul Ciorna – 194,2 mii lei;

– construcţia apeductului din strada Ciocârlia – 119,9 mii lei;

–  construcţia rețelei de canalizare pe str. M. Eminescu – 329,7 mii lei;

–  montarea rezervoarului pentru apă cu volumul de 18,0 m3 în satul Boșernița – 119,8 mii lei;

– iluminarea scărilor care unesc centrul oraşului cu str. Pacii şi str. Lomonosov din Rezina, străzile Iu. Gagarin din s.Ciorna, Poienelor din s. Boșernița – 149,6 mii lei.

Aceste sarcini au fost rea-lizate. Toată informaţia despre executarea și costul lucrărilor poate fi găsită pe pagina web a primăriei în raportul de monitorizare efectuat de ADR ”Habitat”. Aici trebuie să concretizez următoarele: reieșind din faptul că administrăm bani publici, noi suntem obligați să asigurăm transparența achiziţiilor publice și valorificarea investițiilor. Astfel, în baza unui acord cu IDIS ”Viitorul” şi Asociaţia Obştească ADR „Habitat”, procedurile de achiziţii şi executare a lucrărilor şi serviciilor contractate au fost monitorizate pe parcursul anului întreg.

Cu susținerea AO ”Casmed” şi a consiliului orășenesc Rezina, în vecinătatea Bibliotecii Publice Raionale “Mihai Eminescu” se finalizează lucrările de amenajare a unui loc de agrement pentru persoanele în etate numit ”Orăşelul speranței”.

– Cu ce s-a ales Primăria Rezina în urma Programului ”Drumuri bune pentru Moldova?”

– În cadrul Programului guvernamental ”Drumuri bune pentru Moldova” în comuna Rezina au fost asfaltate străzile A. Mateevici, M.Eminescu, 1 Mai, A.Matrosov, Energeticienilor din or. Rezina; str. Cireşilor din s. Stohnaia; străzile centrale din satele Ciorna şi Boşernita; străzile Ştefan cel Mare şi Mitropolit Dosoftei din cartierul Rezina-Vest.

– Din care motive anumite sarcini au rămas nerealizate?

– La acest capitol ar fi multe de spus, pentru că avem o mulţime de probleme care își așteaptă de ani de zile rezolvarea. Spre exemplu, nu am finalizat lucrările de montare a învelişului terenului de sport din cartierul Rezina–Vest. De șapte ori am repetat concursul ofertelor de prețuri și selectare a antreprenorului, dar fără rezultat pentru că nu s-a prezentat nici un ofertant. Abia recent am reușit, totuși, să desemnăm antreprenorul care s-a angajat să efectueze lucrările.

– Ar fi necesar să vă referiţi îndeosebi la cauzele tergiversării dării în ex-ploatare a staţiei de epurare a apelor reziduale şi perspectivele reale ale acestui obiect, dar şi construcţia drumului de ocolire-nord a or. Rezina, niște probleme cu barbă pentru autoritățile din Rezina. 

– Construcţia staţiei de epurare este şi a fost o prioritate principală pentru Primăria Rezina, din anul 2003 fiind inclusă în mod repetat în mai multe strategii de dezvoltare a oraşului. Staţia de epurare orășenească este amplasată într-un loc nu prea potrivit. Conform proiectului tehnic, modificat de două ori, staţia de epurare a fost construită şi pornită în regim de testare tehnologică în lunile noiembrie-decembrie 2016. Atunci specialiștii au constatat că staţia nu poate funcționa normal, deoarece apele uzate, care vin din sistema centrală de canalizare conțin diferite obiecte care nu trebuie să fie aruncate în sistemul de canalizare. Din această cauză se înfundau filtrele și procesul tehnologic nu decurgea normal. S-a convenit că proiectul tehnic trebuie modificat prin montarea unor instalaţii de pretatare mecanică a apelor uzate. Am organizat o nouă licitaţie publică (procedură repetată, fiindcă iniţial nu s-au prezentat ofertanți), ca să selectăm firma care să execute lucrările de construcție, conform proiectului tehnic modificat, estimate la 4100,0 mii lei. Acest contract a fos semnat cu ”INSTALVEST GRUP” SRL.

Referitor la drumul de ocolire, pot să menționez următoarele. În baza acordului de parteneriat social cu conducerea ”Lafarge Ciment Moldova” SA am reușit să elaborăm și să expertizăm proiectul tehnic de execuție a lucrărilor la acest drum, dar și reconstrucția str. Iu. Gagarin din s. Ciorna. Lucrările de proiectare și expertizare în sumă de 2600 mii lei au fost achitate de compania “Lafarge Ciment Moldova” SA. În parteneriat cu Consiliul raional Rezina, Primăria a depus o solicitare de finanțare la Consiliul Europei, dar încă nu avem răspuns.

– Pentru anul 2019 au fost desemnate deja careva priorităţi?

– Da, este vorba de continuarea lucrărilor de conectare la rețeaua centrală de canalizare a caselor individuale, ar trebui să selectăm un agent economic pentru deservirea mai calitativă a locuitorilor oraşului Rezina și suburbiilor cu servicii de transport, avem de reparat mai multe străzi în satele Ciorna, Boșernita şi Stohnaia și căi de acces către blocurile locative din or. Rezina, să punem în funcţiune ascensoarele din toate blocurile locative cu nouă nivele etc.

 

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker