CulturaEvenimente

”La cumpăna dintre milenii”

„La cumpăna dintre milenii”, așa este întitulată lucrarea semnată de rezineana Nadejda Brânzan, medică emerită, fruntașă a Mișcării de Eliberare Națională din anii 1980—90 ai secolului trecut, deputată în primul Parlament al Republicii Moldova.

În prefață autoarea își motivează decizia de a edita această carte cu fraza celebrului scriitor columbian Gab-riel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură: ”Viața nu este aceea pe care ai trăit-o, ci aceea pe care ți-o amintești spre a o povesti”, demonstrând ulterior pe aproape 400 de pagini că această carte nu avea cum să nu apară.

”La cumpăna dintre milenii” este o carte-document a unei generații căreia ”i-a fost dat să trăiască nu numai în două secole, ci și în două milenii, fapt ce se întâmplă doar o dată la o mie de ani”, perioadă când s-au produs mișcări sociale și geopolitice turbulente urmate de schimbarea la față a lumii: destrămarea URSS și a lagărului socia-list… ca rezultat al Mișcării de eliberare națională în fostele republici sovietice”. ”A fost perioada când o mare parte a populației a trăit într-o gândire și o simțire de neam. În anii 1987-1990 am avut marele noroc să întâlnesc oameni deosebiți, frumoși la suflet și la chip, plini de curaj, cu verticalitate și demnitate. Noi nu am fost simpli spectatori ai Mișcării de eliberare națională, ci participanți activi, veriga de legătură dintre centru și localitățile din raionul Rezina. Urmând sfatul lui Gabriel Garcia Marquez am decis să depănăm împreună cu prietenii mei amintirile din acele timpuri istorice într-o carte colectivă. O carte despre oameni, fapte și evenimente ”, mărturisește autoarea în prefața lucrării.

Cartea este structurată în trei compartimente care cuprind viața și activitatea autoarei de până la 1988; Mișcarea de eliberare națională și activitatea în primul Parlament al R. Moldova; perioada post-independență.

Amintirile autoarei și ale câtorva zeci de rezineni și nu numai, participanți activi la evenimentele istorice din anii 1987-1990, sunt însoțite de diverse documente de epocă: declarații, articole în presa periodică, demersuri către autorități de diferite niveluri și răspunsurile acestora, evocări despre anumite personalități și evenimente etc., care împreună conturează un tablou complex al epocii respective și o caracteristică colectivă a participanților la procesele cruciale din acea perioadă.

Dna Nadejda Brânzan, fiind o specialistă consacrată și care s-a afirmat plenar chiar din primii ani de activitate în medicină, fiind promovată în funcție (șefă a secției de boli contagioase, medică-șefă adjunctă pe probleme curative a spitalului raional Rezina, distinsă cu insigna ”Eminent al cincinalului al X-lea” (1980),  ”Eminent al ocrotirii Sănătății” (1989), avea toate șansele să facă o carieră fulminantă în profesie. Dar chiar de la începuturi se avântă cu toată făptura și sufletul în Mișcarea de eliberare națională, cu propriul exemplu mobilizând în această activitate destul de riscantă în acele vremuri și pe mulți colegi de breaslă, dar și activiști civici din educația, cultura, mass-media din raionul Rezina, împreună cu care au înscris în istoria raionului, dar și a  Republicii Moldova niște pagini deosebite, demne să fie cunoscute și apreciate de generațiile următoare.

Cartea ”La cumpăna dintre milenii”, editată anume cu acest scop și care urmează să ajungă în biblioteci, şcoli, la profesorii de istorie din raionul Rezina cu titlu de donație, le va fi de real folos tuturor celor care doresc să cunoască din prima sursă ce s-a întâmplat, cine și cum s-a manifestat în raionul Rezina, Republica Moldova în perioada Mișcării de renaștere națională.

Tudor Iașcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker