CUVINTUL.MD

Promovarea Educației pentru Sănătate în comunitate

Toţi cetăţenii din satul Ignăţei, în timp ce aşteaptă transportul public, vor citi îndemnul nostru să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur.

 

Implementarea proiectului „Promovarea Educației pentru Sănătate” a început în liceul nostru încă în luna mai 2018, atunci când a fost organizată o discuție publică moderată de Natalia Semeniuc, consultantă la AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”. La discuție au participat elevi, părinți şi cadre didactice. Majoritatea au fost de părere că ar fi bine ca în școală să fie predat cursul opțional ”Educație pentru Sănătate”.

Mai târziu, în luna octombrie, echipa instituției noastre a participat alături de alte 4 instituții pilot din raion la un atelier de lucru, unde a fost întocmit un plan de acțiuni pentru următoarea perioadă. La noi în liceu au fost organizate ore de informare despre substanțele nocive, sănătatea sexuală şi reproductivă, competiții sportive pentru promovarea modului sănătos de viață. De asemenea am participat la Festivalul Național de Teatru Social, în cadrul căruia am înscenat o problemă a societății noastre – sarcina în adolescență: am discutat cu publicul, am lucrat asupra cauzelor apariției problemei date şi cum pot fi prevenite asemenea situații.

O altă acțiune, pe care o considerăm cea mai interesantă şi atractivă, a fost zugrăvirea pavilioanelor pentru pasageri din satul Ignăței. Acțiunea face parte din campania „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, lansată în primăvara anului 2018 de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional „PRO Didactica”.

Pe pereții pavilioanelor au fost desenate imagini care promovează modul sănătos de viață şi îndeamnă la păstrarea curățeniei mediului. Acesta a şi fost de fapt scopul nostru, de a sensibiliza sătenii ca să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur.

Proiectul a fost o experiență frumoasă pentru mine, pentru că alături de doamna profesoară Olga Trâmbaci am învățat cum pot gestiona anumite acțiuni, cum să interacționez eficient cu semenii şi să-mi dezvolt anumite capacități. Prin intermediul proiectului am înțeles că eu pot contribui la îmbunătățirea calității mediului în care trăiesc. Iar pentru viitor, ne propunem să demonstrăm tinerilor că și ei sunt capabili de acelaşi lucru.

Irina Stăvilă, traineră națională Y-PEER, elevă în clasa a XII-a,
LT „Ioan Sârbu”, s. Ignăței, raionul Rezina

 

Exit mobile version