ÎnvățământSănătate

Promovarea Educației pentru Sănătate în comunitate

Toţi cetăţenii din satul Ignăţei, în timp ce aşteaptă transportul public, vor citi îndemnul nostru să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur.

 

Implementarea proiectului „Promovarea Educației pentru Sănătate” a început în liceul nostru încă în luna mai 2018, atunci când a fost organizată o discuție publică moderată de Natalia Semeniuc, consultantă la AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”. La discuție au participat elevi, părinți şi cadre didactice. Majoritatea au fost de părere că ar fi bine ca în școală să fie predat cursul opțional ”Educație pentru Sănătate”.

Mai târziu, în luna octombrie, echipa instituției noastre a participat alături de alte 4 instituții pilot din raion la un atelier de lucru, unde a fost întocmit un plan de acțiuni pentru următoarea perioadă. La noi în liceu au fost organizate ore de informare despre substanțele nocive, sănătatea sexuală şi reproductivă, competiții sportive pentru promovarea modului sănătos de viață. De asemenea am participat la Festivalul Național de Teatru Social, în cadrul căruia am înscenat o problemă a societății noastre – sarcina în adolescență: am discutat cu publicul, am lucrat asupra cauzelor apariției problemei date şi cum pot fi prevenite asemenea situații.

O altă acțiune, pe care o considerăm cea mai interesantă şi atractivă, a fost zugrăvirea pavilioanelor pentru pasageri din satul Ignăței. Acțiunea face parte din campania „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, lansată în primăvara anului 2018 de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional „PRO Didactica”.

Pe pereții pavilioanelor au fost desenate imagini care promovează modul sănătos de viață şi îndeamnă la păstrarea curățeniei mediului. Acesta a şi fost de fapt scopul nostru, de a sensibiliza sătenii ca să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur.

Proiectul a fost o experiență frumoasă pentru mine, pentru că alături de doamna profesoară Olga Trâmbaci am învățat cum pot gestiona anumite acțiuni, cum să interacționez eficient cu semenii şi să-mi dezvolt anumite capacități. Prin intermediul proiectului am înțeles că eu pot contribui la îmbunătățirea calității mediului în care trăiesc. Iar pentru viitor, ne propunem să demonstrăm tinerilor că și ei sunt capabili de acelaşi lucru.

Irina Stăvilă, traineră națională Y-PEER, elevă în clasa a XII-a,
LT „Ioan Sârbu”, s. Ignăței, raionul Rezina

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker