Electorala 2019Evenimente

Secţiile de votare vor fi dotate cu aparate de supraveghere

Instalarea camerelor de supraveghere va fi reglementată în așa fel, încât să nu vizeze cabinele de vot, listele electorale ori să afecteze intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui.

 

Comisia Electorală Centrală a aprobat condițiile tehnice și conceptul de implementare a camerelor de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit Alinei Russu, preşedinta CEC, camerele de luat vederi din secțiile de votare la alegerile parlamentare vor beneficia de baterii „de performanță înaltă”, vor înregistra doar anumite procese ale votării și vor fi plasate în așa fel încât alegătorii să nu se simtă intimidați, totodată respectând și secretul votului.

„Echipamentul video va înregistra doar anumite proceduri electorale, ca de exemplu ce se întâmplă cu urna de vot – ca să nu fie admise încălcări sau fraude. Apoi, ne-am propus înregistrarea procesului de numărare a buletinelor de vot și totalizarea rezultatelor”, a declarat Alina Russu.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu consideră instalarea camerelor de luat vederi în secţiile de votare o idee bună. Guvernul și-a manifestat deschiderea de a susține financiar inițiativa.

Președinta CEC a adăugat că instituția va veni cu un regulament despre modul în care vor fi amplasate camerele video și care va fi unghiul de filmare a acestora.

Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, iar în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor”, se arată într-un comunicat al CEC.

Achiziționarea echipamentelor necesare va fi efectuată din contul bugetului destinat organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker