Social

Pasiunea stomatologului de la Telenești

Cu încălzirea globală, mulţi entuziaşti în Republica Moldova au început să crească în grădini plante exotice până acum pentru zona noastră: kiwi, smochin ş.a., experimentele încununându-se de succes. Simion Manole, directorul Clinicii Stomatologice din Telenești, de mai mulți ani este pasionat de cultivarea plantelor de cameră, inclusiv iubitoare de căldură. Asemenea plante are multe atât acasă, cât și la serviciu. Dintre acestea, cum intri în cabinetul lui, îți atrage atenția un lămâi care crește într-un vazon amplasat pe pervazul ferestrei. 

 

”Este un fel de tradiție încă din evul mediu, când medicul deseori elabora și utiliza în tratament și preparate naturiste. Sunt pasionat de botanică, să zicem aşa, încă din adolescenţă. Iar în armată, fiind pe Insulele Curile, unde am servit ca medic militar, creșteam roșii pe pervazul geamului, ceea ce impresiona locuitorii orășelului militar or, acolo roșiile puteau fi văzute doar în magazin. Iar acasă am o seră și tot timpul liber îl dedic cultivării plantelor”, ne spune medicul.

Unul din fructele lămâiului crescut în cabinetul doctorului Manole s-a dovedit a fi fără semințe și cu un gust dulce-acrișor deosebit de cel al lămâilor procurate în magazin.

Cei trei pomi de lămâi pe care-i crește, dl Simion i-a luat de la un gospodar din Chiștelnița:

”Afanasie Stratulat, agronom la Chiștelnița, mi s-a lăudat odată că  încearcă să cultive lămâi. Ideea mi-a plăcut și m-am implicat și eu în realizarea ei. Lămâiul este un copac veșnic verde, unele fructe încă se coc, altele deja trebuie culese… E un lucru neobișnuit pentru zona noastră”, a menționat medicul. Iar după o pauză adăugă:

”Am citit undeva despre un caz anecdotic, cum Stalin încerca să-l dumirească pe un gangur de partid din Georgia să crească lămâi și, până la urmă, i-a reușit. Soiul care-l am eu se numeşte ”Pavlodar”. Vreau să mă conving că și la noi citricele pot fi crescute cu succes în sol protejat”.

Ion Cernei     

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker