Investigații

Câte tragedii trebuie să se întâmple, ca guvernarea cu adevărat să reacţioneze?

În articolul de investigaţie “Buteliile cu gaz lichefiat – bombe lăsate de stat în voia sorţii”, publicat în CUVÂNTUL din 27 ianuarie 2017, autorul menţiona în baza unor probe concrete că circa 70 la sută din gospodăriile casnice din regiunea Orhei (raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti) utilizează butelii cu gaze lichefiate, calificate de legislaţia în vigoare drept obiecte industriale periculoase. Cu toate acestea, în regiune nu există nicio întreprindere autorizată care să se ocupe de alimentarea, testarea şi reparaţia buteliilor, deservirea instalaţiilor respective. Astfel, buteliile cu gaz lichefiat sunt adevărate bombe cu efect întârziat şi periodic provoacă accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale de proporţii.

Răspunsurile mai multor factori de decizie de la Ministerul Economiei şi Infrastucturii, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, alte structuri de stat, solicitaţi să comenteze problemele legate de alimentarea, testarea, reparaţia buteliilor, deservirea populaţiei care utilizează aceste butelii demonstrau debandada care există în R.Moldova în acest domeniu. Viceministrul Economiei de atunci, Valeriu Triboi afirma  că “Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre care vizează cerinţele privind exploatarea, reparaţia, verificarea tehnică periodică, scoaterea din uz, precum şi modul de livrare a buteliilor GPL către consumatori. Documentul urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare, după ce va trece procedura de consultări publice şi va fi avizat de instituţiile abili-tate din domeniu”. Precizăm, acest răspuns l-am primit la sfârşitul anului 2016.

Iar zilele acestea, site-ul gov.md a informat lumea că “Planul de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate a fost prezentat la Guvern şi că Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma exploziei produse la Chișinău în luna octombrie curent”.

Adică afirmaţiile viceministrului erau nişte minciuni şi accidentele cauzate până atunci de buteliile cu gaze nu au fost  atât de “importante” că să trezească interesul guvernării. A trebuit să zboare în aer o bucată de bloc şi să moară câţiva oameni chiar în coastele Executivului, ca factorii de decizie de acolo să înţeleagă importanța identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor și instituirea unui mecanism viabil ce ține de alimentarea buteliilor cu gaz, comerciali-zarea și instalarea acestora. „Acum trebuie să asigurăm securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a declarat premierul Pavel Filip vizavi de Documentul respectiv.

Apropo, în R.Moldova a existat un serviciu bine organizat şi un mecanism viabil de alimentare a buteliilor cu gaze, testarea, reparaţia, comercializarea și instalarea acestora, deservirea consumatorilor. Dar în goană după populism electoral ieftin, ca să-şi argumenteze cumva minciuna că în urma Programului “Satul Moldovenesc” practic toată R.Moldova a fost conectată la reţelele de gaze naturale, acest serviciu a fost distrus nu fără concursul guvernanţilor din anii 2001-2007.

Acum trebuie s-o luăm de la capăt. Adică de îmbutelierea şi comercializarea gazului lichefiat să se ocupe companii licenţiate, iar încălcarea legislaţiei în domeniu să fie dur sancţionată. Urmează să fie elaborate un Program naţional de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor acestora pentru păturile social-vulnerabile pentru că la moment 90% din buteliile folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit, pentru agenţii economici antrenaţi în această sferă de servicii să fie elaborate nişte politici bugetar-fiscale preferenţiale, care să asigure reducerea preţurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic etc.

Ar fi bine ca şi această reacţie, aşa întârziată cum este, să nu fie doar un truc preelectoral…

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker