Social

Majorările sunt strict individuale

Știrea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale că beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011 de la 1 noiembrie c. vor primi pensii majorate în medie cu 17,6%, iar pentru beneficiarii de pensii de dizabilitate majorarea va fi în medie de 28,6% a trezit ecouri controversate în societate. Mai mulți cititori ni s-au plâns că adausurile la pensii stabilite de la 1 noiembrie nici pe departe nu corespund cu afirmațiile ministerului. 

 

Solicitată de redacție să explice situaţia, Adela Popa, șefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) Telenești ne-a relatat următoarele:

Într-adevăr, și la CTAS Telenești sunt înregistrate multe apeluri ale cetățenilor la această temă. Pentru a clarifica lucrurile trebuie să spun că procesul de majorare a pensiilor ca rezultat al valorizării începe cu reevaluarea salariului anual încasat de salariat începând cu 1 ianuarie 1999 și până la stabilirea pensiei, adică anul 2009, 2010 sau 2011. Asta se face pentru că, începând cu anul 1999, salariile s-au depreciat în legătură cu devalorizarea valutei naționale față de dolar. Reevaluarea salariului anual se efectuiază conform formulei și anumitor coeficienți stabiliți de Guvern pentru fiecare an în parte. În baza salariului reevaluat se recalculează ulterior pensia. Adică, se lucrează cu fiecare dosar în parte și majorările sunt strict individuale.

Pensiile judecătorilor, procurorilor, aleşilor locali şi funcţionarilor publici nu intră în categoria celor reevaluate cu începere de la 1 noiembrie 2017.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker