EvenimenteTelenești

Un politician argentinian în vizită la Teleneşti, baştina tatălui său

Un teleneștean în a doua generație și-a afirmat obârșia vizitând săptămâna trecută urbea de pe Ciuluc. Vizita la Telenești în privat a domnului Daniel Fernando Filmus, ex-senator pentru Buenos Aires, ex-ministrul Educației, Ştiinței și Tehnologiei, actualmente președinte al comisiei pentru cultură în Parlamentul Argentinei a fost o surpriză extraordinară pentru administrația orașului.

”Toate au început de la faptul că dl Filmus are un unchi în Israel. Acesta i-a vorbit despre Asociația băștinașilor din Teleneşti, care întreține relații foarte bune cu diaspora teleneșteană din Haifa, Rishon-le-Cion și alte orașe.

 

Plus la asta, dl Filmus este prezent pe rețelele de socializare, astfel familiari-zându-se cu viața orașului nostru. Profitând de faptul că se află la Kiev la un congres internațional, dumnealui și-a rezervat o zi pentru a vizita orașul Telenești, locul unde s-a născut tatăl său, Solomon Filmus, care a emigrat în Argentina încă în anul 1928 împreună cu părinții. Acum Solomon Filmus are 96 de ani și trăiește în Buenos Aires”, ne-a spus primarul de Teleneşti Vadim Lelic.

La primăria Teleneşti dl Daniel Filmus, însoțit de fiica sa, a avut o întrevedere cu primarul Vadim Lelic și cu secretarul Consiliului Orăşenesc Nicolae Nastas. Gazdele i-au povestit oaspetelui despre activitățile primăriei și ale Asociației băștinașilor, despre dezvoltarea orașului.  La Centrul Multifuncțional din Telenești s-a interesat de modalitatea de a restabili certificatul de naștere al tatălui său și modalitatea de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova. La încheierea vizitei dumnealui a promis că va reveni la Telenești.

Dl Daniel Filmus a mers prin Teleneşti şi a vizitat case mai vechi pentru a le filma și a le prezenta tatălui său, a trecut pe la cimitirul din oraș, căutând urme de-ale strămoșilor.

Remarcăm că Daniel Fernando Filmus, în vârstă de 63 de ani a fost ministrul Educației, Ştiinței și Tehnologiei în perioada 2003 – 2007. În a. 2007 a candidat la funcția de primar al municipiului Buenos Aires, capitala Argentinei, clasându-se pe poziția a doua. A mai fost ales senator pentru Buenos Aires în decembrie 2007- decembrie 2013, fiind numit președinte al Comisiei pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă.

În 2013 dl Daniel Filmus este numit secretarul argentinian pentru chestiuni legate de Insulele Folkland, teritoriu aflat în litigiu cu Marea Britanie, iar la moment exercită funcția de deputat în Parlamentul argentinian, unde este președintele Comisiei pentru Cultură.

Precum aflăm din internet, dl Filmus n-a fost căsătorit oficial niciodată, dar are o fiică dintr-o relație care ține de mai mulți ani.

Încă  prin 2003 Menahem Vanboim, teleneștean stabilit în Israel, fondatorul revistei ”Teleneștskaia Ulița” îmi scria că mai mulți evrei teleneșteni au emigrat anume în Argentina prin anii 1925-1930 fiindcă SUA la acel moment era  năpădită de o criză economică de supraproducție. Același autor îmi scria că mulți din aceștea, influenţaţi de propaganda sovietică, erau gata să plece în URSS, dar au fost convinşi că e mai bine să meargă în Argentina. Unul din cei care au avut nenorocul să plece în URSS a fost Moishe Pincevschi, cunoscut poet și scriitor  pentru copii. Ajungând în URSS, reuși să scrie într-o scrisoare o propoziție care a pus în gardă rudele din Argentina. ”Trăim bine, dar Grivei o duce mult mai bine decât noi”. Cenzorul sovietic nu știa cine purta numele de Grivei şi scrisoarea a ajuns la adresat. Informaţia şi-a făcut misiunea. Iar Pincevschi s-a pierdut în GULAG. Menahem Vanboim pomenea de șapte familii de evrei teleneșteni. Posibil, una dintre acestea era cea a Filmușilor.

Anterior, şi Robert Betander, ex-ministrul Justiției din Franţa, la fel teleneștean în a doua generație, și-a revendicat obârșia teleneşteană.

Ion Cernei       

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker