Economie

Când se vor ieftini benzina și motorina?

Am auzit la televizor că pe piaţa mondială preţurile la petrol au căzut drastic. Nu înţeleg, dacă noi îl cumpărăm de la ei, de ce  la noi benzina şi motorina doar se scumpesc?

Vasile Munteanu, raionul Şoldăneşti

 

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14%, a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale, potrivit mold-street.com, citat de agora.md.

Astfel luni, 12 noiembrie, preţul unui baril de petrol marca Brent a oscilat în jurul cotaţiei de 69,4 dolari. Este cel mai mic preţ la petrol din ultimele şapte luni şi tendinţa este că acesta ar putea să mai scadă, notează sursa citată.

În pofida scăderilor abrupte de preţ la bursele internaţionale, pe piaţa internă nu se prevede deocamdată o ieftinire a produselor petroliere. Din contra! Acestea ar putea să crească. De vină sunt autorităţile care au menţinut artificial la acelaşi nivel timp de patru luni preţurile la benzină şi motorină, fapt ce a provocat distorsionări majore în formarea preţurilor la pompă, iar pentru unii operatori aceasta a însemnat pierderi semnificative.

În consecinţă, mai multe companii petroliere sunt în faliment sau în prag de faliment.

Anterior, în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculau în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice. La acestea se adăugau cota accizelor și cota taxei și marja comercială specifică.

Citește continuarea articolului pe mold-street.com.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker