Social

Cheiţa fermecată de la sufletele copiilor

Pentru Ariadna Buciușcanu, până nu demult activistă în cadrul unor ONG-uri din Orhei, perioada concediului de maternitate a fost un prilej de a deschide o afacere într-un domeniu mai mult decât familial – prestează servicii educaționale. Cu sprijinul unui proiect finanțat de către UE, Ariadna, un an în urmă, a deschis Centrul educațional ”Cheița fermecată”, amplasat în subsolul unei clădirii administrative din Orhei.

Un centru de tip respiro în ajutorul părinţilor

Încăperea de la subsol, destinată cândva pentru necesitățile așa-numitei apărări civile și care, de regulă, stătea nefolosită, a fost transformată într-o sală spațioasă, cu mobilier în culori deschise, cu o mulțime de jucării și materiale didactice, inclusiv o tablă interactivă. Copilul adus aici de părinte pentru câteva ore intră în lumea jocurilor distractive,  socializează, învaţă şi îşi face prieteni, pentru că aici ştiu să găsească cheiţa fermecată de la sufletul fiecărui copil. 

Ariadna vine de la Vatici, împreună cu soțul și cei doi copii, în fiecare dimineață și pleacă acasă seara. Centrul a devenit o afacere de familie finanţată de UE în cadrul Programului ”Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” implementat de PNUD.

”Ideea centrului educațional privat s-a născut dintr-o situație tipică pentru oraș și suburbii: o mulţime de copii de vârstă preșcolară și din clasele primare rămân singuri acasă, iar părinții, având serviciu, nu prea au când să se ocupe de ei. Aici avem pedagogi. Ne vin copii cu vârsta de la trei–patru ani în sus, inclusiv și elevi din clasele primare. În cadrul diferitor jocuri interactive învăţăm alfabetul și cifrele, limba engleză, sumedenie de lucruri captivante”, ne-a povestit Ariadna. 

Erica, în vârstă de patru ani, vine la centru de trei ori pe săptămână, de la deschiderea lui, iar mama ei este fericită că are posibilitate să se ocupe mai mult de mezinul familiei:

”Datorită dnei Ariadna, împreună cu voluntarii de la ”Cheița fermecată” putem mai eficient să pregătim copiii pentru viață”, ne spune Adelina, mama Ericăi.

 

Şi-ar dori o grădiniţă privată

Absolventă a unei facultăți de pedagogie la Universitatea din Suceava, Ariadna a activat la o școală din oraș, apoi în cadrul unor ONG-uri, unde a devenit cunoscută ca formatoare de proiecte mai ales în domeniul inițierii în afaceri și dezvoltării spiritului participativ al cetățenilor. Ideea de a deschide afacerea proprie a apărut când se afla în concediu de maternitate cu al doilea copil:

”Fiind mamă a doi copii, am sesizat necesitatea unui astfel de serviciu în Orhei. Creşte şi afacerea, şi copiii mei”, ne spune patroana Centrului educaţional.

Ocazia de a-și vedea visul realizat a venit pe neașteptate. A găsit pe rețelele de sociali-zare informaţia despre concursul anunţat de PNUD, a aplicat, a trecut toate etapele competiției și a obținut grantul. Era încă în concediu de îngrijire a copilului când a inaugurat centrul. În viitor are de gând să transforme Centrul educațional în grădiniță privată, unde copiii s-ar afla întreaga zi.

”Susținerea UE a fost doar un start pentru afacerea mea. Acum caut posibilități să accesez alte granturi pentru a crește și a dezvolta Centrul educațional. Am clienți fideli, numărul beneficiarilor crește încet, dar sigur, ceea ce demonstrează că serviciile oferite sunt eficiente și nece-sare, afirmă tânăra mămică şi femeie de afaceri. 

 

Un proiect social – ”Unul plus unul”

Acum dna Ariadna mai are un plan: părinții care-și vor înscrie copilul la ”Cheița fermecată” să aibă posibilitatea să recomande înscrierea unui copil dintr-o familie cu venituri modeste, care va frecventa instituția pe gratis. Astfel, vom încerca prin spirit de solidaritate să prestăm servicii nu numai copiilor a căror părinți au posibilitate să achite taxa de întreținere”, susține șefa Centrului.   

După cum am fost informați la PNUD-Moldova, Ariadna Buciușcanu este una din cei 70 de ti-neri şi tinere din localitățile Republicii Moldova care au obținut granturi de până la 13 500 euro pentru a crea și dezvolta o afacere. La fel, tinerii şi tinerele în cauză au beneficiat de serviciile unor consultanți personali, care timp de 14 luni i-au ajutat să-și gestioneze mai eficient businessul.


Ion Cernei

                                                                                                              

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker