EvenimenteOrhei

A  fost lansată o nouă monografie 

Vasile Cocarcea, istoric, poet și muzeograf, a ținut să sublinieze că lucrarea va face mai multă lumină asupra trecutului urbei.

 

O nouă monografie, întitulată ”Orhei, vatră de istorie și civilizație”, sub îngrijirea lui Vasile Cocarcea și Andrei Calcea, a fost lansată recent la Biblioteca Publică ”Alexandru Donici”  din Orhei.

”Ne referim la două perioade din istoria localităţii noastre – cea prestatală a orașului Șahr-al-Gedid (orașul nou din arabă) din timpurile Hoardei de Aur, pe a cărui ruine a apărut ulterior Orheiul Vechi și perioada statală, care ține de la formarea Statului Moldovenesc, adică de la 1380 încoace. Este rodul muncii noastre de câțiva ani. S-a lucrat mult cu documente de arhivă de la Chișinău și București, am consultat multă literatură, care varsă lumină asupra unor evenimente din istoria orașului nostru, în deosebi cele ce țin de atestarea documentară, construcția iazului, apariția sloboziilor, adică a unor așezări unde meșteșugarii erau scutiți de dări”, a menționat coautorul Vasile Cocarcea.

Publicista și scriitoarea Valeria Dascăl a remarcat importanța acestei cărți: ”Apreciez munca istoricienilor orheieni, care în ultimul timp scot de sub tipar monografii destul de interesante ce varsă lumină asupra trecutului unuia din cele mai importante orașe din Moldova, urbea unde până și piatra din zid și din caldarâm respiră istorie. Cartea este accesibilă pentru orice vârstă și trezește un interes deosebit pentru trecut. Şi dacă răsună observații critice asupra lucrării, acestea nu trebuie neglijate de către autori”, a menţionat dna Dascăl.

La lansare au mai luat cuvântul Ion Levința, pensionar, Constantin Mitache, scriitor de la Hâncești, Dinu  Poștarenco, dr. în istorie,  Vasile Severin, colonel în retragere ş.a.

Ion Cernei

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close