Economie

Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul se prelungește până la 31 decembrie 2019

Executivul a aprobat proiectul de modificări la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, privind data-limită de desfășurare a activităților de comerț cu amănuntul în baza patentei, care a fost amânată cu 1 an, respectiv, până la 31 decembrie 2019, relatează serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că Proiectul a fost elaborat în scopul de a facilita, stimula și gestiona activitatea de comerț cu amănuntul, în perioada de tranziție de la pa-tenta de întreprinzător la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat. Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a notat că în ianuarie 2017, în legislație a fost introdus conceptul de activitate independentă ca alternativă la patenta de întreprinzător. Așa cum în ultimii doi ani se atestă un proces lent de trecere de la patentă la activitatea independentă, s-a propus prelungirea valabilității termenului de patentă.

”Comparativ cu patenta, activitatea independentă simplifică și facilitează dezvoltarea activității antreprenoriale. Deci, comerțul cu amănuntul începe cu o simplă cerere către Serviciul Fiscal de Stat și prevede un regim fiscal mai facil și o abordare mai loială a aspectelor sociale. De asemenea, oferă antreprenorilor mai multe oportunități de dezvoltare a afacerii, iar statului – metode mai bune de gestiune a unor provocări și riscuri din economia națională – în general și din mediul de afaceri – în special. Totuși, se atestă un proces lent de migrare de la patentă la activitatea independentă. Pentru a susține mediul de afaceri, în special micile afaceri, din perspectiva veniturilor mici în spațiul rural, venim cu propunerea de a prelungi cu un an patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul, până la 31 decembrie 2019”, a specificat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la situația din septembrie curent, au migrat puțin peste 1500 antreprenori-persoane fizice de la patentă la activitatea independentă. Totodată, la situația din septembrie curent, mai sunt înregistrate peste 9 mii 100 patente în comerțul cu amănuntul. În acest context, reprezentanții autorităților și instituțiilor publice au discutat motivele tranziției lente cu reprezentanții titularilor de patentă în cadrul ședințelor tematice pe platforma Consiliului economic pe lângă prim-ministru. Consecutiv, au fost elaborate un șir de măsuri, care urmează a fi întreprinse de către autoritățile publice, pe parcursul anului 2019, în scopul încurajării și stimulării titularilor de patentă de a trece la activitatea independentă.

foto:realitatea.md

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close