Economie

Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul se prelungește până la 31 decembrie 2019

Executivul a aprobat proiectul de modificări la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, privind data-limită de desfășurare a activităților de comerț cu amănuntul în baza patentei, care a fost amânată cu 1 an, respectiv, până la 31 decembrie 2019, relatează serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că Proiectul a fost elaborat în scopul de a facilita, stimula și gestiona activitatea de comerț cu amănuntul, în perioada de tranziție de la pa-tenta de întreprinzător la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat. Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a notat că în ianuarie 2017, în legislație a fost introdus conceptul de activitate independentă ca alternativă la patenta de întreprinzător. Așa cum în ultimii doi ani se atestă un proces lent de trecere de la patentă la activitatea independentă, s-a propus prelungirea valabilității termenului de patentă.

”Comparativ cu patenta, activitatea independentă simplifică și facilitează dezvoltarea activității antreprenoriale. Deci, comerțul cu amănuntul începe cu o simplă cerere către Serviciul Fiscal de Stat și prevede un regim fiscal mai facil și o abordare mai loială a aspectelor sociale. De asemenea, oferă antreprenorilor mai multe oportunități de dezvoltare a afacerii, iar statului – metode mai bune de gestiune a unor provocări și riscuri din economia națională – în general și din mediul de afaceri – în special. Totuși, se atestă un proces lent de migrare de la patentă la activitatea independentă. Pentru a susține mediul de afaceri, în special micile afaceri, din perspectiva veniturilor mici în spațiul rural, venim cu propunerea de a prelungi cu un an patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul, până la 31 decembrie 2019”, a specificat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la situația din septembrie curent, au migrat puțin peste 1500 antreprenori-persoane fizice de la patentă la activitatea independentă. Totodată, la situația din septembrie curent, mai sunt înregistrate peste 9 mii 100 patente în comerțul cu amănuntul. În acest context, reprezentanții autorităților și instituțiilor publice au discutat motivele tranziției lente cu reprezentanții titularilor de patentă în cadrul ședințelor tematice pe platforma Consiliului economic pe lângă prim-ministru. Consecutiv, au fost elaborate un șir de măsuri, care urmează a fi întreprinse de către autoritățile publice, pe parcursul anului 2019, în scopul încurajării și stimulării titularilor de patentă de a trece la activitatea independentă.

foto:realitatea.md

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker