Economie

Condiții mai puțin favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Șirul provocărilor din acest an pentru producătorii agricoli continuă. În rezultatul supraproducției înregistrate la mai multe culturi, fermierii nu pot să-și comercializeze recoltele la prețuri ce le-ar permite să obțină un profit, acum, din lipsa de precipitații și rezervelor scăzute de umezeală în sol se înregistrează condiţii nefavorabile pentru culturile de toamnă, care au o răsărire și dezvoltare foarte slabă, scrie Direcția Agricultură și Alimentație Şoldăneşti pe site-ul soldanesti.md

La moment, prognozele sunt deloc îmbucurătoare, chiar dacă o să urmeze precipitații, specialiștii presupun o diminuare esențială a indicilor de recoltă.

Din toate culturile semănate doar rapița este într-o stare mai bună și se dezvoltă normal.

În situația în care se confruntă cu mai multe probleme, fermierii nu a micșorat suprafețele, ci investesc cu speranță. Semințele sunt destul de scumpe, cheltuielile pentru un hectar însămânțat, cu respectarea tehnologiilor performante constituie circa 6-7 mii de lei. Totodată, când au semănat, au introdus și îngrășăminte, dacă nu introduceau cred că nici nu se mai merita să mai semene.

În raionul Şoldăneşti, la moment, sunt însămânțate 9300 ha cu următoarele culturi de toamnă: grâu – 7650 ha; orz – 450 ha; rapiță – 1200 ha.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întârziere de 3 săptămâni faţă de termenii medii multianuali.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker