Economie

Condiții mai puțin favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Șirul provocărilor din acest an pentru producătorii agricoli continuă. În rezultatul supraproducției înregistrate la mai multe culturi, fermierii nu pot să-și comercializeze recoltele la prețuri ce le-ar permite să obțină un profit, acum, din lipsa de precipitații și rezervelor scăzute de umezeală în sol se înregistrează condiţii nefavorabile pentru culturile de toamnă, care au o răsărire și dezvoltare foarte slabă, scrie Direcția Agricultură și Alimentație Şoldăneşti pe site-ul soldanesti.md

La moment, prognozele sunt deloc îmbucurătoare, chiar dacă o să urmeze precipitații, specialiștii presupun o diminuare esențială a indicilor de recoltă.

Din toate culturile semănate doar rapița este într-o stare mai bună și se dezvoltă normal.

În situația în care se confruntă cu mai multe probleme, fermierii nu a micșorat suprafețele, ci investesc cu speranță. Semințele sunt destul de scumpe, cheltuielile pentru un hectar însămânțat, cu respectarea tehnologiilor performante constituie circa 6-7 mii de lei. Totodată, când au semănat, au introdus și îngrășăminte, dacă nu introduceau cred că nici nu se mai merita să mai semene.

În raionul Şoldăneşti, la moment, sunt însămânțate 9300 ha cu următoarele culturi de toamnă: grâu – 7650 ha; orz – 450 ha; rapiță – 1200 ha.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întârziere de 3 săptămâni faţă de termenii medii multianuali.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close