SocialȘoldănești

Greşelile constructorilor nasc probleme peste ani

O parte din proprietarii apartamentelor, speriaţi că blocul se poate prăbuşi în orice moment, deja s-au mutat la rude ori au închiriat alte locuinţe.

Locuitorii unui bloc cu 5 nivele şi 30 de apartamente din Șoldănești sunt îngrijoraţi de starea imobilului. Pereții clădirii au mai multe fisuri care de la an la an se măresc. Cutremurul din octombrie c., care a condus la lărgirea fisurilor, a alimentat şi mai mult frica oamenilor. Alertate, autorităţile locale caută o ieşire din situaţie, dar deocamdată fără rezultat.

 

Cauzele posibile de avariere a blocului

La câteva zile după o întâlnire cu locatarii blocului, conducerea raionului şi a primăriei locale au convocat o nouă şedinţă, cu participarea reprezentanţilor tuturor serviciilor locale, reprezentanţilor blocului cu pricina, dar şi a specialiştilor Direcţiei Protecţie Civilă a Ministerului Afacerilor Interne. Scopul întrunirii – stabilirea cauzelor avarierii blocului şi a variantelor posibile de soluţionare a problemei.

Blocul construit acum circa trei decenii este proprietate privată a locatarilor. Fisurile într-o parte a pereţilor au început să apară demult, lărgindu-se de la un an la altul. Cu vreo 6-7 ani în urmă oamenii au început să bată alarma, autorităţile locale au promis să organizeze o expertiză a stării blocului ca să stabilească măsurile posibile de intervenţie, dar acum nimeni nu-şi mai aminteşte de rezultatele acelei expertize. Potrivit şefului Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri a Consiliului Raional Şoldăneşti, Victor Iurcu, solul pe care a fost construit blocul nu a fost compactat îndeajuns şi din această cauză pereţii se aşează – aceasta ar fi o cauză posibilă a avarierii blocului, o alta fiind că, pe parcursul anilor, contrar proiectului blocului, practic în toate apartamentele au fost construite sobe, unii proprietari au modificat balcoanele.

Dar cauzele reale ale avarierii casei, în opinia participanţilor la întrunire, le poate stabili doar o expertiză efectuată de o instituţie specializată în domeniu, care va propune şi măsurile de redresare a situaţiei – consolidarea şi reabilitarea imobilului sau demolarea lui.

Cine să-şi asume responsabilitatea şi cheltuielile

Blocul cu pricina este în întregime privatizat, adică toate grijile şi problemele privind starea imobilului şi reabilitarea lui cad pe umerii proprietarilor.

“Orice gospodar care are casă la sol singur are grijă de starea locuinţei, nu aşteaptă ca cineva să vină să-i facă reparaţie, să-i rezolve problemele care apar”, spunea în cadrul întrunirii preşedinta raionului Svetlana Rotundu, menţionând totodată că în cazul dat Primăria oraşului şi administraţia raionului se vor implica plenar în soluţionarea problemei.

Potrivit primarului Ion Cuculescu, autorii expertizei anterioare au constatat că ar trebui de consolidat fundamentul blocului, iar pereţii – îmbrăcaţi cu o carcasă din metal.

Autorităţile au promis să organizeze expertizarea specializată a stării blocului, dar şi să contribuie cu anumite cote la acoperirea cheltuielilor respective, care, în opinia specialiştilor, se pot cifra la câteva sute de mii de lei. O anumită parte din aceste cheltuieli va trebui să şi-o asume şi locatarii, care ar fi bine să creeze o Asociaţie, prin intermediul căreia ar putea mai uşor să rezolve toate problemele de administrare şi întreţinere a casei. Expertiza urmează să stabilească dacă blocul poate fi reabilitat şi ce trebuie de făcut în această ordine de idei sau mai convenabil ar fi de construit alte locuinţe pentru familiile din apartamentele avariate, acestea fiind demolate.

Apropo, în ultimii ani, la mai multe imobile etajate din Şoldăneşti au fost constatate probleme similare, care au fost soluţionate prin lucrări de reparaţie şi de consolidare a clădirilor. În iunie 2017, de exemplu, scara de la nivelul întâi a unui bloc, construit cu 30 de ani în urmă, s-a prăbușit sub ochii locatarilor. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Atunci primarul Ion Cuculescu menţiona pentru mass-media că avarierea a avut loc din cauza unei erori în construcția scării. Cât priveşte starea generală a clădirii cu scara prăbuşită, nu există careva riscuri, concretiza primarul.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close