SocialTelenești

Scandal la biserica din Negureni

Părintele Veaceslav Morari şi câteva enoriaşe în curtea bisericii din Negureni. Captură video ProTV

 

Aproape o lună mediile de la Chișinău au tot ținut în șah auditoriile lor cu scandalul bisericesc de la Negureni, raionul Teleneşti, bazat pe faptul că părintele-paroh Veaceslav Morari a fost oprit de la cele sfinte pentru că ar fi furat niște bunuri. În publicaţii se mai afirmă că preotul a fost dat afară de către primarul comunei și de poliție dintr-un local unde dumnealui continua să oficieze slujbele pentru un grup de enoriași.

Cazul mi-a trezit interesul, inclusiv şi pentru că acum 18 ani l-am apărat pe același părinte Veaceslav Morari, care încercă să treacă biserica din sat la Mitropolia Basarabiei, intenție rău văzută de o parte din enoriași și cler.

Acum mai întâi am vrut să discut cu părintele Veaceslav. Dar dumnealui iniţial mi-a spus că are slujbă până la ora 12, iar după ora indicată nu a mai fost de găsit.

Poziţia părintelui Veaceslav

La Negureni mi s-a spus că poliţia a pus lacăt la barul unde oficia slujbele părintele Veaceslav după ce i s-a interzis prin decret metropolitan, dar dumnealui rupe lacătul şi continuă slujbele pentru un grup de enoriaşi care-l susţin.

Duminică am fost la biserică la Negureni, unde slujba era oficiată de un preot nou. Lume multă, nimic nu arăta că biserica ar fi implicată într-un scandal. Unul din enoriași mi-a explicat că săptămâna trecută aici a fost citit decretul mitropolitului despre oprirea părintelui Veaceslav de la obligaţiunile de paroh.

La barul cu pricina nu era nimeni. Cu părintele Veaceslav am reuşit să vorbesc a doua zi. Dumnealui a negat categoric că ar fi luat ceva din biserică în afară de lucrurile care îi aparțin personal:

”Nu m-au chemat când a venit comisia la biserică. Au făcut-o fără mine. Nici cu decizia mitropolitului nu sunt de acord, fiindcă  după canoanele vechi nu are dreptul s-o facă. Nici lacătele nu le-am rupt – Vitalie Zmuncilă, proprietarul barului mi-a permis să oficiez acolo slujbele. Primarul are ciudă pe mine. Eu am multă lume care vine la locul nou de rugăciune. Ieri au fost 40 de oameni.  Fac slujbă duminica și în zilele de sărbătoare. Nu mă încurcă nimeni în afară de primar, care aduce poliția. Am fost chemat la anchetator să dau depoziţii în legătură cu oficierea slujbelor în locul nou”, mi-a spus preotul.

Dumnealui a mai adăugat că-i va scrie mitropolitului o scrisoare-lămurire, în care va încerca să-i demonstreze că a greşit:

”Este canonul 15 al Soborului Constantinopolului, care arată că eu nu pot fi oprit din obligaţiunile mele de paroh fiindcă nu am încălcat nici o lege. Primarul însă este contra mea. El îmi spune că eu n-am dreptul să predau religia în școală, dar eu am documentul respectiv. Nu mă mărturisesc, în genere nu pomenesc în slujbele mele nici pe mitropolit,  nici pe patriarh”, preciză în continuare părintele Veaceslav.

 

Poziţia primarului

Grigore Munteanu, primarul de Negureni  ne spune că a chemat poliția la bar nu întâmplător:

”Imobilul dat mi-a apar-ţinut, iar acum este subiectul unui litigiu judiciar,  fiindcă Vitalie Zmuncilă,  noul proprietar, n-a achitat suma cuvenită conform contractului de vânzare-cumpărare, din care cauză m-am adresat în instanță. Întrucât este în litigiu, barul trebuie să stea închis. Cine scoate lacătul? Chiar părintele Veaceslav, care intră în încăpere cu trei rude ale sale de la Țânțăreni și Chițcani. Mai vin la slujbe și câteva femei în vârstă. De ce a fost nevoie să chem poliția? Anume de atâta că obiectul este în litigiu. Poliția chiar a deschis un dosar pentru pătrundere prin efracție. Dumneavoastră găsiți ceva normal când într-un bar se fac rugăciuni?”, a încheiat la rândul său primarul.

 

Poziţia protopopiatului

Părintele Marian Boldescu, protopopul de Telenești, ne-a spus că și dumnealui e mirat de această situație. Sfinția sa a precizat că litigiul ţine de fapt de disciplina parohului și îndeplinirea conștiincioasă a obligațiunilor sale:

”Viața bisericească este reglementată de niște regulamente. Cu regret, părintele Veaceslav nu prezintă demult  dări de seamă la protopopie şi la mitropolie. Unii enoriaşi ni s-au plans pe comportamentul neadecvat al parohului. Întrucât s-a ajuns prea departe, am organizat o comisie din preoții de la protopopie și, împreună cu enoriașii, am intrat în biserică. L-am înștiințat și pe cuvioșenia sa de vizita comisiei, dar dumnealui n-a binevoit să vină. Am intrat în biserică, unde am făcut inventarierea bunurilor, constatând că unele din ele lipsesc. Am anunțat poliția, care a intentat un dosar penal. Respectiv, s-a luat decizia prin care preotul Veaceslav Morari a fost scos din funcția de paroh, iar în locul acestuia a fost numit un alt preot”, ne-a spus părintele-protopop.

 

Poziţia altor preoţi şi unor enoriaşi

Părintele-paroh de Scorțeni, Mihail Ile, decanul de vârstă și confesorul preoților din protopopia Telenești mi-a relatat:

”Mie îmi pare rău de  părintele Veaceslav, dar el și-o face cu mâna sa. Am venit în parohii acum 30 de ani, unde am găsit locaşurile fie în ruine, fie cu pereții goi. La mine el nu s-a mărturisit de trei ani, procedură obligatorie pentru un preot, tot de atunci nu mai prezintă dări de seamă la mitropolie. Apropo, în dările de seamă este vorba de bani – mulți-puțini, dar gestionarea lor trebuie justificată. Las într-o parte asta, dar el s-a certat și a pornit contra sa un sat întreg! Asta este grav!”, a menţionat părintele-confesor.

Anume fiul confesorului a fost numit paroh la Negureni, decizie care nu-l bucură, fiindcă Mihail-juniorul îi era sprijin la vârsta ce o are:

”Vine feciorul acasă și îmi spune: tată, lipsesc antemisul și sfintele moaște! Adică două odoare fără care nu poți oficia serviciul divin! Asta cum să înțelegem?”, mai adăugă preotul confesor. În opinia părintelui Mihail, litigiul ar fi fost generat şi de nişte probleme pur lumeşti, în care biserica nu ar trebui să se implice.

”Le-am spus sfinților părinți care se mărturisesc la mine – nu vă băgaţi în politică, lăsaţi la o parte candidaţii la funcţiile de primari ori consilieri. Preotul este chemat să fie mijlocitor între Dumnezeu și oamenii din comunitate. Nu vă implicați în tot felul de scandaluri, inclusiv diferendul dintre cele două  mitropolii, fiindcă problema asta trebuie s-o rezolve ierarhii, prin dialog frățesc. Prin urmare cred că părintele Veaceslav trebuie să se pocăiască și să se împace cu mirenii săi, pe care i-a păstorit trei decenii la rând”, a fost de părere părintele-confesor.

Am căutat să mă întălnesc cu două persoane în vârstă, care ar fi enoriașele preotului  Veaceslav, dar acestea mi-au spus că nu au nici o implicare în scandal. A fost de negăsit și Vitalie Zmuncilă, cel care ar fi proprietarul barului. Un locuitor al satului Negureni, care a solicitat anonimatul, mi-a spus că demult nu mai merge la biserica:

”De la noi din sat mai multă lume merge la bisericile din satele vecine pentru că părintele Veaceslav a impus niște reguli draconice: enoriașul trebuia să vină la biserică la 5 dimineața și să stea până pe la orele 14, când se termină slujba, îi dojenea pe cei care aveau relații conjugale în timpul postului. Într-adevăr, dumnealui mai este susţinut de o mână de enoriași. Dar întrucât noul păroh apropie lumea de biserică fiind mai tolerant, mai înţelegător, nu m-aș mira dacă într-o săptămână-două actualii susţinători îl vor părăsi. Așa că soarta lui chiar este în mâinile lui. Îl compătimesc – să vii într-o biserică cu pereții goi acum 30 de ani şi acum să ajungi a face slujbe prin baruri și să fii alungat de acolo – nu-i bine!” a fost de părere bărbatul.

Preoţii de la Teleneşti, cu care am discutat, au lăsat să se înţeleagă că nimic nu e bătut în cuie în ce priveşte decizia mitropolitului şi că dacă părintele Veaceslav se va pocăi în faţa ierarhului, poate să revină la cele sfinte. Trei consilieri locali (Zmuncilă, Cazacu, Josanu) au fost de părere că dacă ar deveni mai tolerant cu lumea, satul îl va ierta. Doleanţa lor i-am transmis-o părintelui Veaceslav. Dânsul mi-a replicat că vrea mai întâi să-i dovedească mitropolitului că l-a pedepsit pe nedrept, iar satul oricum este de partea lui.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker