Evenimente

Tragedia de la Verejeni în versiunea oamenilor legii şi a consătenilor

Un copil de 7 ani, dat dispărut sâmbătă seara, 18 noiembrie, la Verejeni, raionul Teleneşti, a fost depistat de salvatori a doua zi într-o fântână, după ce rudele, poliţia şi un număr mare de săteni au scotocit neîntrerupt toate împrejurimile. Oamenii legii au constatat pe corpul băiatului leziuni cauzate de armă de foc. Suspectat de cele întâmplate este un minor de 14 ani.

Potrivit primelor informaţii mediatizate atât de Inspectoratul General al Poliţiei, cât şi de mass-media de nivel naţional, minorul de 14 ani s-ar fi jucat cu arma de vânătoare a tatălui său, întâmplător ar fi apăsat pe trăgaci şi l-ar fi rănit pe prietenul mai mic în umăr. Din spusele suspectului, dânsul l-ar fi dus pe rănit la fântâna de alături de gospodăria lor să-l spele de sânge, dar l-a scăpat în fântână. Specialiştii însă afirmă că victima ar fi decedat în urma împuşcăturii şi apoi ar fi fost aruncat în fântână pentru a ascunde urmele. 

Împreună cu minorul de 14 ani a fost reţinut de poliţie şi tatăl acestuia. La patru zile după tragedie, ambii au fost eliberaţi din arest. După cum ne-a spus Vasile Cibotaru, procurorul-șef al raionului Telenești, minorul de 14 ani a fost  eliberat din arest pentru a evita traumatizarea lui psihică. Pe tatăl băiatului, acuzat de procurori că ar fi încercat să ascundă crima, l-a eliberat judecătoria Orhei (sediul Telenești).

Procurorul a declarat că va ataca decizia magistraţilor la Curtea de Apel Chișinău.Tatăl adolescentului urmează să fie anchetat în stare de libertate. Între timp, în sat şi în mass-media apar noi şi noi detalii şi versiuni vizavi de tragedia de la Verejeni.

”Mahalaua are apă la robinet, de fântâni nu se mai folosește nimeni de vreo 7 ani. De ce anchetatorii nu au luat în calcul acest moment?”, îmi spunea un tânăr, care noaptea întreagă, alături de consăteni, a căutat copilul dispărut.

Verejenenii sunt tentaţi să creadă versiunea expusă în presă de consăteanca lor, jurnalista Nelly Sambris şi o răspândesc activ pe reţelele de socializare. O reproducem cu unele mici prescurtări:                                 

“Din momentul dispariției copilului de 7 ani, rudele lui ar fi știut că el își ceruse voie să meargă la acest vecin, de aceea primul lucru a fost să meargă să-l caute acolo. Tatăl adolescentului le-ar fi spus că băiatul a mers acasă și el, împreuna cu feciorul sau, l-ar fi petrecut până la poartă.

Zeci de oameni au ieşit să caute copilul dispărut, satul fierbea, mașini în coloană făceau înconjurul satului, copii cu părinți, adolescenți înarmați cu lanterne, chiar și un sătean invalid, fără un picior, a ieşit cu mașina la căutări. Aceștea l-au căutat în cele mai inaccesibile locuri (…)

Disperaţi de căutările fără succes, rudele și părinții copilului au mers, din nou, la casa celui cu pricina. Acesta le-a arătat toate odăile, în afară de una, pe care o ținea încuiată și la care spunea că nu are cheie, că nu umblă în ea. Văzând că insistențele rudelor nu scad, tatăl adolescentului a chemat poliția, spunând că-i este traumatizat copilul, că nu au dovezi și niciun drept să intre la el în ogradă. Cuprinse de bănuială, rudele nu au cedat, au continuat urmărirea, pândindu-i. Peste câteva ore, unchiul copilului ucis a observat cum tatăl adolescentului, împreună cu ginerele său au scos şi au pus un sac în portbagajul maşinii de la poartă. Aceştia (…) au observat că sunt urmăriți. Ore întregi, spun martorii, acesta s-a plimbat prin sat cu mașina, având luminile stinse. Unchiul victimei l-a urmărit, la fel cu luminile deconectate. Observând că are după sine o coadă, tatăl adolescentului nu a putut ieși din sat, astfel, după ce spre dimineaţă sătenii și rudele copilului au mers pe la casele lor, temându-se să nu fie urmărit, acesta s-a întors acasă. Unchiul  victimei a auzit sunetul de la capacul fântânii, dar când a ieşit în drum nu a găsit pe nimeni. A luat imediat mașina și a mers la poliție cu bănuiala că copilul a fost aruncat în fântână. Peste câteva ore au început căutările salvatorii. Copilul a fost găsit repede și datorită spiritului civic al sătenilor noștri.

Maşina nu a fost luată pentru percheziţie. Mai mult, tatăl adolescentului ar fi dat indicații de după gratii ca aceasta să fie dusă undeva mai departe.

Bunicul adolescentului a mers a doua zi la punctul medical din sat să ceară de la medicul de familie certificat că nepotul său nu este sănătos mintal. (…)

P.S: Am informația din mai multe surse, dacă tabloul nu este complet sau sunt omise detalii, îmi cer scuze”, scrie jurnalista Nelly Sambris.

Pe reţelele de socializare, în comentarii, sunt expuse şi alte detalii şi bănuieli.

Nu ştim încă dacă oamenii legii au luat sau nu în calcul şi ceva din versiunea mediatizată de jurnalistă. Un lucru e cert: dacă împuşcătura putea să se producă din imprudenţă, celelalte acţiuni, chiar şi cele declarate de suspecţi, dosirea cazului în fața rudelor și a satului, dacă se vor adeveri, seamănă mai mult a acţiuni bine gândite. Opinia publică aşteaptă să-şi spună cuvântul ancheta şi justiţia…

Imagine protv.md

 

Ion Cernei     

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker