EvenimenteSTOP FALS

STOP FALS! Asociația Presei Independente instituie cenzura și protecționismul

La 6 noiembrie curent, site-ul Timpul.md a publicat un articol intitulat „Presa locală, disperată! Asociația Presei Independente instituie cenzura și protecționismul!” în care se afirmă că Asociația Presei Independente (API) ar interveni abuziv în politica editorială a redacțiilor publicațiilor locale și regionale și că le-ar impune condiții să nu publice materiale denigratoare la adresa liderilor politici Maia Sandu și Andrei Năstase. API respinge acuzațiile care i se aduc și cere portalului publicației Timpul.md, dar și altor site-uri care au preluat informația, să publice dreptul la replică, în caz contrar ar putea fi acționate în judecată.

În articol se face trimitere la o ședință care ar fi fost organizată de API săptămâna trecută: „Potrivit unor surse din mass-media regională, vineri, 2 noiembrie, conducătorii mai multor ziare sau publicații online din raioane ar fi fost convocați într-o ședință, în cadrul cărora API le-ar fi impus reguli draconice în ceea ce privește politica editorială”.

Acuzații fără argumente

În particular, Timpul.md acuză API că ar fi impus redacțiilor regionale și locale să nu publice articole critice la adresa liderilor politici Maia Sandu și Andrei Năstase: „Astfel, ne-au informat sursele citate, API le cere ziarelor locale să nu publice niciun material critic la adresa PAS și PPDA. Dacă, însă, există vreun astfel de material, acesta trebuie să înceapă, obligatoriu cu reacția Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase. API le interzice instituțiilor media locale să de-a publicității materiale fără opinia PAS și PPDA, iar regula este valabilă doar pentru aceste formațiuni. De asemenea, conducerea API le interzice publicațiilor locale să utilizeze imagini în care apar Maia Sandu, Andrei Năstase sau alți fruntași ai PAS sau PPDA, alături de Ludmila Kozlovska, șefa fundației Open Dialog, persoană expulzată recent din UE”. Chiar dacă a fost vizată ditrect în context negativ, opinia API nu a fost solicitată. Textul integral a fost preluat și de alte portaluri: Voceabasarabiei.md, Today.md, Impacttv.md, Telegraph.mdMoldova24.infoDemocracy.md – care, de asemenea, nu au solicitat opinia organizației vizate.

Text denigrator care nu respectă normele profesionale: fără surse și fără drept la replică

API a publicat o declarație în care dezminte toate informațiile din acest articol. „API declară că toate afirmațiile din acest text sunt false. Astfel, pe 2 noiembrie 2018 API nu a convocat nicio ședință cu participarea editorilor din presa scrisă și electronică, după cum se afirmă în acest articol. De asemenea, API niciodată nu le-a cerut și nu le poate cere membrilor săi să favorizeze editorial vreun partid sau lider politic, după cum scriu autorii anonimi ai articolului, iar partizanatul politic contravine principiilor statutare și regulamentelor interne ale API”, se menționează în declarație.

Petru Macovei, directorul executiv API: „Îmi pare rău că Timpul a început să publice știri false”

Directorul executiv API, Petru Macovei, confirmă că acest text dezinformează: „Sunt niște invenții și îmi pare rău că Timpul a început să publice știri false. Faptul că mai multe site-uri afiliate politic au preluat același text, denotă că este vorba de un atac îndreptat împotriva noastră. API a fost, este și va fi o asociație care nu face partizanat politic, în schimb le cere jurnaliștilor din API și din afara organizației, să respecte deontologia profesională, să ofere dreptul la replică și să marcheze publicitatea. Acest lucru le solicităm și celor de la site-ul Timpul.md și de la alte site-uri și bloguri care au preluat acest fake news”.

Rodica Mahu, vicepreședinta API: „Noi nu am primit de la nimeni comenzi politice”

Vicepreședinta API, Rodica Mahu, redactoră-șefă la publicația „Jurnal de Chișinău”, este de părere că această acțiune pare a fi o comandă politică, în contextul unei campanii electorale încă neanunțate. „Din partea cui? E ușor de dedus din textul acestui articol. În ceea ce mă privește, declar că pe data de 2 noiembrie noi nu ne-am întrunit. Altă dată, în nicio împrejurare, nu s-a discutat ceea ce se afirmă în acest articol. Noi nu am primit de la nimeni comenzi politice, nu avem cenzură și nici nu am avut, atât timp cât suntem niște jurnaliști civili și facem presă în interesul publicului”, menționează Rodica Mahu.

Redacția Timpul ar putea fi acționată în judecată

La rândul său, președintele API, Veaceslav Perunov, a precizat pentru portalul Stopfals.md că redacția Timpul ar putea fi acționată în judecată, dacă nu va publica dreptul la replică. „Acest articol este o minciună, o murdărie și un neadevăr. Pentru unii dintre cei care dețin puterea, API reprezintă o forță și încep să lupte cu noi prin intermediul resurselor media pe care le dețin. Ceea ce s-a scris nu poate fi numit jurnalism, acolo este un fals în totalitate. Dacă nu vom obține dreptul la replică, voi insista să acționăm în judecată redacția Timpul. Organizația noastră are 21 de ani și o reputație obținută cu greu în toată această perioadă, iar aceasta nu este altceva decât o dezinformare și încercare de a discredita organizația”, a conchis președintele API care este și directorul ziarului „SP” din Bălți.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker