ApropoSocial

Lumea cu discernământ nu-i mai crede lui Şor

”Municipiul Orhei a îmbrăcat straie de sărbătoare, în această zi marcând 464 de ani de la fondare. Sărbătoarea este marcată cu mult fast în localitate, fiind inaugurată de primarul orașului, Ilan Șor, care, cu această zi le-a promis orheienilor că va crea toate condițiile ca să trăiască în Orhei ca în Monaco”, astfel site-ul Primăriei Orhei relatează despre festivitățile organizate în ziua de Sf. Dumitru, când este şi Hramul urbei.

 

Până la Şor, de Ziua Hramului se organizau festivități teatralizate axate pe istoria localității, cu muzică și dansuri populare, târguri de artizanat și produse agricole, cu oaspeţi din orașele înfrățite cu Orheiul, personalități marcante din republică. Acum nu mai e nimic din toate acestea. Pe 8 noiembrie l-am văzut doar pe Vasile Ouatu de la Piatra  Neamț, nelipsit la sărbătorile din Orhei de la 1992 încoace,  iar dintre cetățenii de onoare ai municipiului – pe ex-viceprimarul Vladimir Popușoi, ultimul fiind mai degrabă pe postură de angajat la gospodăria comunal-locativă unde lucrează în prezent.

Tronsonul străzii Vasile Lupu pe o distanță de peste 1 km era împodobit cu lozinci ”La mulți ani Orhei!” și tot atâtea fâșii de pânză albă cu sigla Partidului Șor.

Pe strada blocată de dimineață nici urmă de om. Pe la ora 10 și jumătate la monumentul lui Vasile Lupu apăru un crainic (se vede dintre actorii de la Chișinău) care, în gura mare, începu să laude în fața străzii pustii faptele primarului de Orhei.

Peste puțin timp apăru o mulțime de oameni cu Șor în frunte și în acordurile unui marș trecu spre monument şi se aşeză în semicerc, la mare depărtare de tribuna de la care cuvânta primarul Ilan Şor.

Primarul de Orhei strigă cât îl țineau bojocii: ”Ura!” Prezenţa l-a susținut cu un ”ura” cam gâtuit, fapt la care Șor nu a reacționat. Dânsul porni să cuvânteze mai întâi într-o română stâlcită, apoi în rusă, străduindu-se să convingă orheienii că sub administrația partidului Șor ei vor trăi ca în statul Monaco.

Cineva a lansat câteva drone.

Nu voi expune cuvântarea lui Șor, doritorii o pot găsi pe rețelele sociale. Vreau să menționez însă că la această manifestație nu am prea văzut intelectualitatea din Orhei, mândria municipiului. N-am întâlnit nici doctori cunoscuţi, nici pedagogi, nici artiști, nici preoți, care în anii trecuți constituiau partea cea mai mare a manifestanților,  nici angajaţi, consilieri (din oraș) ai Consiliului Raional Orhei. În schimb alături de Șor și bodiguarzii lui cu sârmă în urechi, membrii gărzii populare erau prezenți consilierii municipali trăitori în Chișinău. Până și fanfara care cânta fără întrerupere marșuri de promenadă era, se vede, adusă din capitală.

Șor a ținut să spună că în ultimii ani Orheiul a devenit cel mai calitativ oraș din țară, dar lucrurile nu se vor opri aici. ”Am dat cuvântul că vom construi o viață mai bună pentru toți și vă promit că vom face asta. Pentru aceasta nu am nevoie de zeci de ani. Acest lucru va fi realizat în curând”, a mai dat asigurări primarul de Orhei.

 

Șor s-a scăpat cu vorba numind Orheiul ”oraș natal”, deși se știe că s-a născut în Israel și ne-am mira dacă acum are viză de reședință în urbea pe care o conduce.

În încheiere Șor a împroșcat cu amenințări împotriva dușmanilor săi, apoi a felicitat câteva cupluri care au ajuns la 25, 40 și 60 de ani de căsnicie și, însoțit de bodiguarzi, a plecat. Iar peste un sfert de oră în fața monumentului nu mai era nimeni, centrul urbei deveni iar pustiu, situație nefirească de Hram la Orhei.

Lumea se răsfiră fie spre case, fie la ”Orhei-Land”, unde era programat un megaconcert cu Nadejda Cepraga, mama și fiul Dolgan, o masă, iar la sfârșit – foc de artificii. La scurt timp dispăru decorul cu tribuna și microfonul.

Fiind, în virtutea funcției, prezent la mai multe show-uri șoriste, la un moment m-am prins la gândul că acesta, asemeni piticului Zahes din povestea romanticului german Hoffman, vorbește numai banalități, iar lumea se dumirește că are în față un pitic răutăcios și răzbunător doar după ce studentul Anselm îi smulge, privind printr-o sticlă afumată, cele trei fire de păr argintii. Începând cu vara curentă am observat că lumea bună nu mai vine să-l vadă de Șor nici din curiozitate! Adică fraza ”a furat dar se împarte cu noi”, pe care nici înainte nu o auzeai de la oamenii cu judecată, deja nu mai este atât de populară. Nu prinde rădăcini nici sintagma ”Orheiul, oraș de vis”. Nu mai impresionează nici declarațiile, nici cele două televiziuni deschise cu atâta fast, nici laudele despre străzile reparate, lucru care se întâmplă nu doar la Orhei.

Unul din polițiștii pensio-nați, prezent la manifestația din Orhei, a afirmat că dacă în R.Moldova legea ar fi interzis din start celor cu afaceri să se implice în politică, situația ar fi fost alta. În plus, poporul nostru n-a fost în stare să identifice niște politicieni onești, integri, capabili să facă față promisiunilor în lipsa experienței politice.

”Dar nu-ți fă griji, îmi spunea un orheian cu peste opt decenii în spate, tot ce se face spre bine se face. Era lui Șor nu va dura mult, în schimb, trecând și prin această experiență, lumea noastră va deveni mai critică, mai înțeleaptă în momentele când va trebui să-și determine soarta”.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker